Swedbank ökade rörelseresultatet mer än väntat i tredje kvartalet (uppdatering)

Swedbank
Swedbank ökade rörelseresultatet mer än väntat i tredje kvartalet (uppdatering)

Jens Henriksson, vd och koncernchef Swedbank. Foto: Lars Pehrson/SvD /TT/Jonas Ekströmer.

Finwire / Breakit

Storbankens resultat klart bättre än väntat – vill ge utdelning.

Swedbank redovisar ett rörelseresultat på 6.417 miljoner kronor, klart högre än analytikernas förväntningar på 5.446 miljoner kronor. Intäkterna landade på 11.604 miljoner kronor vilket var i linje med förväntningarna.

"Swedbank levererade ytterligare ett starkt kvartal i osäkra tider. Det finns många tecken på återhämtning i samtliga våra marknader, men det kommer ta tid innan ekonomin är tillbaka till de nivåer vi såg före krisen. Den globala ekonomin har fluktuerat snabbt och vi är fortsatt
vaksamma på att läget kan försämras", säger vd och koncernchef Jens Henriksson i rapporten.

Räntenettot uppgick till 6 714 miljoner kronor (6 553), väntat 6 883 miljoner kronor. Det lägre räntenettot beskrivs vara en följd av lägre marknadsräntor.

Provisionsnettot blev 3 246 miljoner kronor (3 297), väntat var 3 163 miljoner kronor, påverkat positivt av högre intäkter från kort och kapitalförvaltning.

Tradingnettot uppgick till 669 miljoner kronor (457), konsensus 618 miljoner kronor.

Rörelsekostnaderna uppgick till -4 761 miljoner kronor (-5 164). De underliggande kostnaderna uppges utvecklas enligt plan medan kostnaderna för åtgärder kring utredningar och juridisk rådgivning i anslutning till penningtvättsfrågorna fortsätter att vara låga jämfört med prognos.

"Bankens finansiella ställning är stark och vi vill ge utdelning. Men vi följer utvecklingen och tar hänsyn till myndigheternas bedömningar och är uppmärksamma på hur pandemin utvecklas", skriver Jens Henriksson i rapporten.

Läs mer

Swedbank ökade rörelseresultatet mer än väntat i fjärde kvartalet

Toppchefen Knut Frängsmyr lämnar Klarna – sitter på stort aktieinnehav

Ta pengarna och spring – hetaste rådet på Stureplan just nu

Läs fler artiklar
LÄS MER