Onlinepizza-grundaren Erik Byrenius lanserar Startupdocs - en gratis tjänst för juridiska dokument

Juridik
Onlinepizza-grundaren Erik Byrenius lanserar Startupdocs - en gratis tjänst för juridiska dokument

FOTO: Jessica Gow / TT. Porträttbilden är privat

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Trött på att betala dyra juristnotor? Startupdocs ska spara pengar till mindre techbolag och investerare genom att erbjuda gratis standardavtal.

Erik Byrenius var tidigare vd på matleveranssajten Onlinepizza som han också var med och grundade innan den såldes till tyska Delivery Hero.

Han kom på idén till Startupdocs när han för ett och ett halvt år sedan började arbeta som affärsängel.

Han insåg att både investerare och entreprenörer i startupindustrin lade ned onödigt mycket tid och pengar på att ta fram aktieägaravtal och andra juridiska dokument.

"Det går vanligtvis till så att investerarna kommer med ett förslag som är väldigt bra för dem. Sedan kommer entreprenörerna med ett motförslag som är precis tvärtom, alltså väldigt grundar-vänligt. Då vidtar en ganska jobbig och dyr förhandling där parterna till slut landar någonstans i mitten", säger Erik Byrenius.

Han kom fram till att det borde gå att spara tid och pengar på att börja "i mitten" i stället för i varsin ände av spektrat.

"Men det saknades ett sådant avtal. Då tänkte jag: 'Då får jag väl ta fram ett själv'. Det är mitt sätt att ge tillbaka något till startupcommunityt", säger Onlinepizza-grundaren.

Startupdocs som lanseras på tisdagen bygger på ett års arbete som Erik Byrenius har gjort tillsammans med bland andra juristen Mattias Larsson. Tjänsten är dock helt gratis.

Erik Byrenius säger att det är viktigt för honom att tjänsten inte är vinstdrivande.

"Det är klart att jag hade kunnat ta betalt för dokumenten. Men då hade Startupdocs aldrig fått en position som leverantör av standardavtal för branschen. Det är svårt att etablera sig som det om man inte finns tillgänglig för alla", säger han.

Utöver aktieägaravtal finns bland annat en guide till hur man kan använda sig av personaloptioner i Sverige - något som är viktigt för startups.

"Jag tror att det här kommer att få stor spridning och hög acceptans framför allt vad gäller små kapitalanskaffningar som såddrundor", säger Erik Byrenius.

Trenden att enklare juridiska avtal blir allt billigare, ibland till och med gratis, har pågått i över ett decennium och drivs i Sverige på av bland andra juridiksajterna Avtal24 och VQ Legal som konkurrerar eller i vissa fall samarbetar med traditionella juristfirmor för att standardisera avtalshantering i digital form.

Läs fler artiklar
LÄS MER