Nakd utsatt för dataintrång – uppgifter kan ha läckt: “Beklagar djupt”

Nakd Mode IT-säkerhet
Nakd utsatt för dataintrång – uppgifter kan ha läckt: “Beklagar djupt”

Jarno Vanhatapio, grundare av NA-KD. Foto: Istockphotos / Press

Tobias Blixt

Reporter

Händelsen är polisanmäld, enligt Nakd.

Den snabbväxande svenska modejätten Nakd drabbades i början av månaden av ett dataintrång på en sina servrar. Det framgår av ett uttalande från Nakd som skickades ut på sajten sent i fredags.

Enligt Nakd kan uppgifter om mejladresser, postadresser, namn, telefonnummer och köphistorik ha läckt ut. Däremot ska betalningsuppgifter, lösenord eller personnummer inte ha påverkas av intrånget, eftersom att Nakd inte själva hanterar den informationen.

“Det är möjligt att våra omedelbara åtgärder gjorde att intrånget misslyckades, men av försiktighetsskäl har vi ändå beslutat att informera våra kunder proaktivt”, skriver Nakd i ett uttalande signerat Natasha Billing, varumärkeschef.

Har gjort en polisanmälan

En polisanmälan har gjorts och Nakd har i samband med incidenten informerat Datainspektionen. Dessutom har bolaget anlitat externa experter för att utvärdera händelsen.

Det finns däremot inget som ska indikera att informationen på den utsatta servern har missbrukats, skriver Nakd.

“Vi förstår att en incident som denna inte är vad våra kunder förväntar sig från ett företag som NA-KD, och vi beklagar djupt de besvär som situationen kan ha orsakat. Våra kunder och skyddet av deras personliga information är vår främsta prioritet.”

Nakd meddelar också att man har vidtagit ytterligare säkerhetsåtgärder för att skydda kunderna.

Bolag som drabbas av personuppgiftsincidenter måste inte alltid meddela detta till sina kunder. Däremot ska incidenter alltid anmälas till Datainspektionen enligt den nya GDPR-lagstiftningen. 

Öppnar för börsen

Nakd grundades av entreprenören Jarno Vanhatapio och omsatte 1,3 miljarder under fjolåret. I början september berättade Jarno Vanhatapio att bolaget ser en möjlig börsnotering inom några år.

“Just nu mår vi bäst utanför börsen, så vi kan få arbetsro och växa på nya marknader. Men jag är tredje största ägare och riskkapitalbolagen som investerat har en horisont på normal 5-7 år för sina investeringar. Så det skulle kunna bli en börsnotering någon gång 2022-2024 i sådana fall”, sa han då.

Läs fler artiklar
LÄS MER