De vill hjälpa skolan med e-sport – backas med miljoner av pokermiljardär

Learn2esporte-sport

Rasmus Sandström, vd och medgrundare på Learn2Group. Foto: Press/Unsplash

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Satsar på den amerikanska marknaden.

E-sporten är het. Även om den kanske är lite mindre het än vad den faktiska hajpen har varit de senaste året. Breakit granskade nyligen den svenska e-sportsbranschen och bolagen som försöker slå mynt av trenden.

Ett bolag som inte fångades upp i kartläggningen var det svenska företaget Learn2Esport.

De har tagit fram en plattform som ska göra det enklare för skolor att genomföra utbildningar inom e-sport och i år har det Uppsalabaserade bolaget satsat kraftigt på den amerikanska marknaden. För att skynda på den satsningen har grundarna nu stärkt kassan med 20 miljoner kronor.

Rasmus Sandström, vd och medgrundare på Learn2 Group, säger att det finns en stark kultur av sport inom det amerikanska skolsystemet. På senare år har även e-sporten blivit vanligare bland de amerikanska skolorna, vilket är en anledning till att just den amerikanska marknaden lockar.

“Vårt mål nu är att verkligen etablera oss på den amerikanska marknaden. E-sporten växer kraftigt både i high school och college, men de stöter på samma problem som de flesta gör inom det här området. Elever som är på olika nivåer och en struktur som många inte har jobbat med innan”, säger Rasmus Sandström.

Vill ta utbildningen till nya nivåer

Han lyfter ett exempel på att det behövs olika lösningar för olika spel och att en lärare sällan är bra på alla spelen som är relevanta inom e-sporten. 

“Det är som att anställa en hockeytränare som också ska träna lag inom basket och fotboll. Vissa generella saker kan man lära ut som är bra för alla, men vi hjälper skolorna att få en lösning som kan ta utbildningen till helt andra nivåer.”

Det handlar om lösningar för lektioner inom både spelen men också för kunskaper som relaterar till andra områden. I Sverige kan lektionerna relatera till idrott och hälsa, men också entreprenörskap. Det handlar om en plattform, kallad Gameplan som samlar både kurser och material för praktiskt och teoretiskt lärande, liksom verktyg som exempelvis samlar statistik om spelarens prestationer.

Rasmus Sandström grundade bolaget Learn2 Group i Uppsala tillsammans med Dan Andreasson först 2019, men de båda har egentligen arbetat med e-sporten i Sverige under lång tid. Bland annat med organisationen Keita Gaming som fokuserar på att sprida e-sporten och att skapa turneringar för spelare som främst är ute efter att ha roligt.

Tar in pengar från pokermiljardär

När bolaget nu tar in pengar så visar det sig att investeraren är entreprenören Claes Lidell. Han var medgrundare och ägde 28 procent av pokersajten Ongame när den 2005 såldes till Betandwin för 4,5 miljarder kronor.

Så sent som i slutet av september i år gick Claes Lidell in med 20 miljoner kronor i Learn2 Group enligt handlingarna på Bolagsverket.

“Pengarna kommer till viss del att användas för utveckling av plattformen, men också för att börja sälja mer. Vi har använt de senaste ett och halvt åren till att bygga en produkt, men nu ska vi skala upp.”

I år räknar Rasmus Sandström med en omsättning på mellan 900.000 till 1,2 miljoner kronor. Målet framåt är betydligt högre ställda, där de vill ha minst 200 skolor som kunder i USA nästa år. 

“Målet är att omsätta minst 20 miljoner inom 1 år och det ser jag egentligen som minimum i vad vi ska nå.”

Har gjort topprekrytering

För att snabba på etableringen i USA har bolaget bland annat rekryterat Clint Kennedy från organisationen PlayVS, som arbetar med att arrangera ligor inom e-sport på gymnasie- och universitetsnivå i USA. De har även slagit sig samman med storbolag som Acer, Harmon och Panasonic för att leverera helhetslösningar inom e-sport till skolor och där de står för själva plattformen.

“Det samarbetet är igång på riktigt och har nu börjat marknadsföras utåt. Det handlar om lösningar för att bygga allt från e-sportlab och arenor till fyraåriga utbildningar”, säger Rasmus Sandström.

Rasmus Sandström berättar också att deras plattform är enkel att modifiera för att stödja andra typer av utbildningar. Något som i år har resulterat i en satsning på padel, där bolaget har ett samarbete med den populära appen Matchi.

“Där kommer Matchi att montera upp kameror på padelcenter runtom i Sverige och så kan man få matcherna inspelade och analyserade av coacher. Men man kan också få lektioner genom plattformen vi har tagit fram i Learn2Padel.”

Läs mer