Miljoner från affärsänglar – men målet fick halveras för AR-bolaget

XM Reality

Johan Castevall vd på XMReality. Foto: Jonas de Lange

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Veliga riskkapitalister fick XM Reality att sänka ambitionerna för 2016. Nu tar augmented reality-bolaget in 11,5 miljoner från affärsänglar.

Linköpingbolaget XM Reality har utvecklat en mjukvara som företag kan använda för att få guidning av experter på distans. Med hjälp av en mobiltelefon eller ett par augmented reality-glasögon får, kortfattat, den som ska fixa problemet på plats en visuell guidning.

Augmented reality, eller förhöjd verklighet på svenska, kan beskrivas som gränslandet mellan verkligheten och den virtuella verkligheten. Microsoft Hololens och Google Glass är headset som ofta lyfts fram som exempel. Även Apple ska ha satsningar på gång.

När Breakit hade kontakt med XM Reality i höstas berättade vd Johan Castevall att bolaget planerade att ta in 20 miljoner från riskkapitalbolag.

Så har det däremot inte blivit.

“VC-spåret tog betydligt längre tid än vi hade räknat med. Befintliga aktieägare har fortsatt att stötta bolaget i väntan på en större emission”, säger han.

Nu har bolaget säkrat runt 11,5 miljoner via Almi invest, affärsänglar och privata investerare. Både befintliga i Linköping och nya i Stockholm.

"Interesset har varit stort den sista tiden och vårt nya huvudspår, 10 miljoner, övertecknades. Så vi är tillfreds", säger Johan Castevall.

Eftersom finansieringen tog längre tid än XM Reality hade räknat med lånade befintliga aktieägare ut nära 1,5 miljoner kronor genom konvertibler, för att säkra finansiering under en kortare period.

Ni räknade med 20 miljoner, nu blir det drygt hälften, hur påverkar det verksamheten?

“Det hade tillåtit en snabbare tillväxt och så klart finansierat bolaget under en längre tid. Men i budgeten ligger ett kapitalbehov på 8 miljoner, så med de här pengarna klarar vi oss drygt ett år", säger Johan Castevall och fortsätter:

"Vi har sänkt ambitionen för 2016 något, men planen är ändå att växa med 250 procent. Nästa år kommer vi enligt den strategiska planen titta på att ta in ytterligare 20 miljoner. Då kommer vi ha kommit mycket längre och kommer kunna föra dialog även med internationella VC-bolag".

Var ni för optimistiska?

“Vi sökte en enskilt stark finansiär som skulle kunna bära bolaget ett antal år framåt, då behövde vi möta VC-bolagen på deras planhalva”.

“Utan att säga några namn så kan jag säga att jag är jättenöjd med de änglar och privata investerare vi har fått in. Bland dem finns personer med en tung kapitalbas".

Under 2015 omsatte XM Reality drygt 3,5 miljoner kronor på sin AR-produkt, drygt hälften av vad man budgeterat för. Det motsvarade en tillväxt på 330 procent jämfört med 2014. Resultatet landade preliminärt på minus fyra miljoner.

"Men 2016 har startat bra. Vi har tagit in tre nya kunder i januari. Två stora svenska bolag som verkar internationellt och ett sydafrikanskt. Det rör sig om bolag med en omsättning på över tio miljarder. Och vi har 24 betalande kunder i nuläget”, säger Johan Castevall.

Läs mer