Sök ikon
Breakit logo

Adalberth backar satsning på psykedeliska substanser: “Desperat behov”

Niklas Adalberth. Foto: Press / Istockphotos.com

Norrsken satsar på nytt läkemedel mot depression – som kommer från “magiska svampar”.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken skänker 10 miljoner kronor till utvecklingen av ett nytt potentiellt läkemedel mot depression. Läkemedlet bygger på en syntetisk version av den psykedeliska substansen psilocybin. En substans som vanligen utvinns från det som i folkmun kallas för magiska svampar.

”Psykisk ohälsa är en av vår tids största utmaningar. Vi måste vända på alla stenar och undersöka olika vägar framåt för att tackla de utmaningarna”, säger Niklas Adalberth i ett pressmeddelande.

“En förutsättning för det är investeringar i forskning. Samhällsnyttan av att utveckla mer effektiva behandlingsmetoder för depression och andra former av psykiska sjukdomar är massiv. Den här studien tar ett innovativt grepp på ett område i desperat behov av utveckling.”

I en intervju med Di Digital berättar han att donationen ska möjliggöra en fas 2-studie. Det betyder att läkemedlet testas på en större grupp människor som har sjukdomen som ska behandlas.

”Norrsken ska göra investeringar som ger maximala samhällsinsatser och då passar det här väldigt bra, eftersom omkring 260 miljoner människor lider av depression men inte ens hälften blir hjälpta idag”, säger Niklas Adalberth till sajten.

Studien leds av forskare från Karolinska Institutet och utöver Norrsken har även stiftelsen Osmond Foundation gått in som finansiärer. Rekryteringen av patienter ska påbörjas redan denna månad enligt pressmeddelandet.

Läkemedelsbolagen vill inte utveckla dem

Enligt Niklas Adalberth, som också tar plats i Osmonds styrelse, är de etablerade läkemedelsbolagen inte intresserade av att ta fram nya preparat eftersom de tjänar mycket pengar på de behandlingar som redan finns idag. Det ska också vara svårt att få tillbaka investeringarna som görs i forskningen i psykedeliska substanser. De är bland annat svåra att patentera, berättar han för Di Digital.

”Det verkar helt enkelt inte som att marknaden löser det här själv”, säger han.

Den kommande fas 2-studien beräknas vara klar någon gång i slutet av nästa år. Sedan väntar ytterligare studier och det kan dröja flera år innan läkemedlet, om det lanseras, finns på marknaden. Tidigast 2024 räknar man med att ett läkemedel kan vara registrerat, skriver Di Digital. 

Läs mer