Pärleros startup Pensionera vill rensa bort dyra avgifter – nu har de köpt ett fondbolag (som tar typ samma avgifter som andra)

Pensionera Pensioner fintech
Pärleros startup Pensionera vill rensa bort dyra avgifter – nu har de köpt ett fondbolag (som tar typ samma avgifter som andra)

Alexander Pärleros är en av storägarna bakom pensionbolaget Pensionera.

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

För fyra år sedan lanserades jämförelsetjänsten Pensionera med målet att pressa avgifterna och ge folk högre pension.

“Pensionsbranschen är extremt märklig idag med på tok för höga avgifter”, sa entreprenören Alexander Pärleros då till Breakit.

Sedan dess har det varit tyst om bolaget – som tidigare fått in kapital från både Henrik Persson Ekdahl och Gunilla von Platen.

Nu kan Breakit berätta att Pensionera har gjort en omsvängning.

Pensionera grundades 2015 av ett gäng avhoppare från mediekoncernen Schibsteds jämförelsesajter.

Ett år senare köpte entreprenören Alexander Pärleros, känd från Framgångspodden, in sig och bolaget lanserade sin tjänst med pompa och ståt.

Tjänsten låter användare få en överblick på sin pension, jämföra olika sparformer och flytta pengar digitalt.

Visionen 2016 var att revolutionera branschen och bryta upp gamla strukturer.

“Vi är de första som har löst hela flödet, digitalt hela vägen, med fonder och pensioner. Det är en stor grej i hela bankvärlden”, sa Alexander Pärleros då till Breakit.

Hans roll var att agera som en dörröppnare och sälja in tjänsten till kunder och samarbetspartners. Utöver det var han ansiktet utåt.

När Breakit ringer Alexander Pärleros idag och frågar hur det går berättar han att han inte längre jobbar med Pensionera.

“Jag har aldrig egentligen varit operativ i bolaget. Jag är bara delägare. Jag jobbar bara med Framgångspodden”, berättar podcast-stjärnan, som dock fortfarande är storägare i Pensionera.

Köpte traditionellt fondbolag

När Breakit tittar närmare på Pensioneras årsredovisning framgår det att startup-bolaget under 2019 gjorde något ganska oväntat.

Då köpte Pensionera upp Malmö-baserade IKC Fonder, ett traditionellt bolag inom pensionsrådgivning och fondförvaltning.

Lite tillspetsat kan man formulera det såhär:

Startup-bolaget som skulle vara helt oberoende och jämföra olika sparformer har alltså själva blivit en del av den bransch de vill utmana.

Pensioneras vd Henrik Sigland säger att förvärvet av IKC är väldigt strategiskt.

“Det ger oss möjlighet att komplettera vår fondrobot och produktutbud med en 'digital private banker' för gemene man. Tack vare tillstånden och IKC:s kunskaper möjliggörs också vår utrullning i Europa. Vi jobbar just nu med fokus på AI och machine learning för våra kunder, till exempel lanserar vi vår app i slutet på året med helt nya funktioner på den svenska marknaden," säger Pensioneras vd och medgrundare Henrik Sigland.

Han säger att Pensioneras kunder efterfrågar ett bredare utbud, och det var utgångspunkten när bolaget nu lägger till fler tjänster i sitt erbjudande.

Hur påverkas ert oberoende när ni ska vara en jämförelseplattform samtidigt som ni har egna fonder?
“Pensionera har två affärsmodeller, en där kunden betalar ett årligt fast arvode för att få provisionsfri rådgivning och en där kunden mer traditionellt väljer att betala via provisioner. Det är helt enkelt upp till kunden vilken modell de vill använda", säger Henrik Sigland.

Det förstnämnda, ett årligt fast arvode för en provisionsfri digital rådgivning, är den nydanande delen i Pensioneras modell som bolaget lyfta fram 2016 vid lanseringen.

Den sistnämnda provisionsmodellen är vad den traditionella pensionsbranschen brukar få hård kritik för, eftersom det anses leda till alldeles för dyra avgifter.

Entreprenören Gunilla von Platen var tidigare investerare i Pensionera. Hon har dock sålt sina aktier.

En av IKC:s fonder fick nyligen fick tuff kritik i Dagens industri, i en artikel om Sveriges dyraste blandfonder.

Henrik Sigland säger att den rapporteringen inte speglar helheten i IKC:s fondutbud.

“Denna produkt har levererat toppavkastning till kunderna på sin plattform senaste året, men kostnaden för den produkten har också varit hög. Vi har sedan tidigare beslutat oss för att fusionera in den i en struktur som kan leverera lika bra avkastning men till en lägre kostnad", säger han.

Men vad gäller avgifter, ni tar ungefär samma fondavgifter som snittet i branschen?
"Generellt sett ligger våra avgifter i linje med snittet. Och vad gäller avkastning har till exempel IKC Fastighetsfond varit bäst i klassen på senare tid och IKC Sverige Flexibel bäst i klassen på hela 10 års sikt”, säger Henrik Sigland och hänvisar till en färsk jämförelse.

Bolaget har alltså en målsättning att pressa avgifterna på de förvärvade IKC-fonderna.

Men beskedet att avgifterna ligger i linje med snittet skiljer sig ändå från den vision som Pensionera målade upp vid lanseringen – att bolaget skulle utmana hela branschen, bryta upp gamla strukturer och pressa ner avgifterna generellt.

“Det finns så otroligt mycket att göra, eftersom pensionsbranschen är extremt märklig idag med på tok för höga avgifter”, sa Alexander Pärleros då.

Henrik Sigland säger att Pensionera har fortsatt att investera tungt i sin teknikplattform, och återkommer till att det är önskemål från kunderna, möjligheterna att utveckla nya produkter samt målet att rulla ut i Europa som legat till grund för att bolaget också köpt upp ett traditionellt fondbolag.
 

FAKTA: PENSIONERA

  • Under 2019 omsatte Pensionera-koncernen 51 miljoner kronor och gjorde en förlust på 5,6 miljoner kronor. Då är dock förvärven inräknade i omsättningen.
     
  • Under 2018 – året före förvärvet av IKC – omsatte Pensionera 3,8 miljoner kronor. Bolaget har dock gjort om sin koncernstruktur, vilket gör det svårt att jämföra från år till år.
     
  • Henrik Sigland säger att ungefär hälften av bolagets tillväxt är organisk, och hälften är förvärvad. Hans prognos för 2020 är en omsättning på 140 miljoner, men då ingår som sagt både förvärv och organisk tillväxt.
     
  • Pensionera har tidigare tagit in riskkapital från Henrik Persson Ekdahls Optimizer Invest och entreprenören Gunilla von Platen. Den sistnämnda har dock sålt sina aktier.
Läs fler artiklar
LÄS MER