Grundaren kliver åt sidan – när PE Accounting ställer siktet på miljarden

PE Accounting Bokföring
Grundaren kliver åt sidan – när PE Accounting ställer siktet på miljarden

Olle Rydqvist, avgående vd på PE Accounting. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Plockar vd från storbolaget.

Det svenska bokföringsbolaget PE Accounting har växt stadigt sedan bolaget grundades 2011 och räknar själva med att omsätta 100 miljoner kronor när årets bokslut stängs. Ett stort steg i företagets historia enligt grundaren och vd:n Olle Rydqvist – som nu är beredd att kliva åt sidan för att uppnå nästa mål.

”När vi startade PE så satte vi ett riktigt tufft mål. Vi skulle omsätta 100 miljoner på under 10 år och göra det utan nyemission”, säger han i ett pressmeddelande som fortsätter.

“Målet vi grundare satte är uppnått och vi påbörjar vår resa mot nästa mål, att omsätta en miljard inom nästkommande 10 år”, säger han,

Även om bolaget inte har genomfört några nyemissioner så har de tagit in nya ägare i två omgångar sedan starten. Både SEB och Alfvén & Didriksson har blivit delägare genom att köpa befintliga aktier.

Grundaren kliver tillbaka

När PE Accounting nu ska ladda om för nästa mål och då krävs även förändringar i toppen. Olle Rydqvist meddelar att han kliver av som vd för bolaget och in kliver istället Pontus Björnsson. Han kommer närmast från Assa Abloy-bolaget Phoniro. Bytet kommer att ske fullt ut i samband med årsskiftet.

Olle Rydqvist ska – efter en pappaledighet – fortsätta i en “affärsnära roll” i bolaget framöver.

”Jag har personligen följt PE sedan 2016 och varit imponerad av bolaget och deras lösning. PE tar digitaliseringen ett steg längre genom graden av automatisering”, säger Pontus Börjesson som nu tar över som vd.

“De går från mjukvara till en komplett tjänst. Det känns otroligt spännande att transformera en bransch på det sätt som PE gör med redovisningsbranschen och den resan vill jag vara delaktig i”.

Under 2019 omsatte PE Accounting 83 miljoner kronor med ett litet plusresultat. Bolaget uppger själva att man värderas till 350 miljoner kronor 2020.

Läs fler artiklar
LÄS MER