Sök

Jens Nylander säljer sitt bolag Automile i miljardaffär

AutomileAbaxSaaS

Jens Nylander är grundare till Automile. Foto: Press

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Serieentreprenören Jens Nylander säljer sitt SaaS-bolag Automile till en konkurrent.

“Jag är superladdad”, säger han.


I somras började Jens Nylander fundera på att ta sitt bolag Automile till börsen inom två år. 

Han kontaktade ett gäng svenska investmentbanker för att ta reda på hur en notering skulle kunna se ut och vad bolaget skulle behöva fixa till dess. 

I samband med det började en rad potentiella köpare att höra av sig. Två av dem var tillräckligt intressanta för att jobba vidare med. 

Nu i oktober blev affären klar: Automile köps nu upp av konkurrenten Abax. 

LÄS OCKSÅ: Snyggt slut på startupresan - men jag hade hoppats på mer

“De har hållit på längre än oss och gör ungefär samma sak. De är störst på det här i Norge och Sverige och omsätter 600 miljoner kronor om året, det innebär att de är ungefär tre gånger större än oss”, säger Jens Nylander. 

För många svenskar är han mest känd för MP3-spelaren Jens of Sweden. Ett bolag som först blev en stor succé men som kraschade 2005.

Äger sju procent

Automile grundade han tio år senare. Bolaget har tagit fram en mjukvara som hjälper företag som har många fordon i sin flotta, till exempel budbilsbolag eller hemtjänstföretag, att mäta hur fordonen rör sig för att sedan optimera rutt och bränsleförbrukning. Kunderna får också en uppföljning på hur transporterna påverkar miljön.  Bolaget har kunder i Norden, USA och övriga Europa. I Sverige finns bland annat Ica och Samhall bland kunderna. 

Vad köpesumman landar på har parterna valt att inte offentliggöra. Men enligt uppgifter till Breakit rör det sig om en värdering på runt 1 miljard kronor. Betalningen sker både genom kontanter och aktier i Abax. 

Jens Nylander äger själv 7 procent av Automile och uppger att han tagit den största andelen i aktier. 

“En stor del av min investering går vidare in i Abax, det känns viktigt att visa commitment i bolaget”, säger han. 

Han kliver nu in som försäljningschef i Abax som har sitt huvudkontor i Västerås (där han för övrigt bor). Automile kommer dock att finnas kvar både som eget varumärke och bolag.  

Hur kommer det sig att ni valde att bli uppköpta framför att gå till börsen?

“Personligen så tror jag att Abax tillsammans med Automile kommer att vara otroligt attraktivt för en notering på sikt. Men det är min personliga åsikt, jag kan inte tala för Abax. Men det finns ett uppdämt behov på Stockholmsbörsen efter starka SaaS-bolag”.

“Till skillnad från Readly (magasintjänsten som nyligen noterades, reds anm) så har vi också gått från förlust till vinst det senaste året”, säger han.

Har ställt om under pandemin

Under 2019 gjorde Automile en förlust på 100 miljoner kronor. När corona-pandemin slog till beslutade sig bolaget för att ställa om till vinst. Automile skar bland annat ner på marknadsföring och molntjänster. I år kommer resultatet att landa på plus 25 miljoner kronor. 

I december förra året låg bolagets prenumerationsintäkter (ett rullande mått som ofta används för SaaS-bolag) på 158 miljoner kronor. Vid slutet av 2020 väntas de rullande intäkterna ha stigit till 180 miljoner kronor, något lägre än målet på 200 miljoner kronor.

“Vi har gjort en transformationsresa och gått från att vara ett förlustbolag som investerar obegränsat i tillväxt till att bli ett vinstbolag som investerar lagom i tillväxt”, säger Jens Nylander.

Automile har under åren tagit in ungefär 450 miljoner kronor i riskkapital. Bland de tidiga investerarna som nu tjänar en slant finns bland annat Dooer-grundaren Sam Nurmi, Skype-miljardären och Atomico-grundaren Niklas Zennström samt Spotify-veteranen Andreas Ehn. Även Dawn Capital (som backat Izettle), tyska Point nine, samt SaaS-investeraren Jason Lemkin (SaaStr), gick in tidigt i bolaget. 

"Själv är jag jätteladdad"

Den senaste rundan, som stängdes i december 2017, leddes av det stora New York-baserade riskkapitalbolaget Insight Partners. Då värderades Automile till 870 miljoner kronor i dagens valutakurs. 

“Tidiga investerare gör så klart en hög return, medan de nyare investerarna i sin tur får möjlighet att ta del av framtida värdeökningar”, säger Jens Nylander och fortsätter:

“Själv är jag jätteladdad att jobba vidare på det här, jag tror att vi nu kommer kunna bygga ett av de större SaaS-bolagen utifrån Sverige”. 

Läs mer