Svenske grundaren Carl Pei lämnar kinesiska Oneplus

OneplusMobilt

Carl Pei, marknadschef och medgrundare av Oneplus. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Ryktas satsa på eget bolag.

Den kinesiska mobiltelefon-tillverkaren Oneplus har varit en riktig framgångssaga sedan bolaget grundades 2013. På några få år seglade utmanaren upp som en utmanare till de stora jättarna Samsung, Huawei och Apple och bakom miljardbolagets framgångar fanns bland annat svensken Carl Pei.

Breakit träffade Carl Pei i Shenzhen för en längre intervju 2018, då berättade han bland om hur nära Oneplus var att gå i konkurs.

Men nu verkar det som att Carl Peis äventyr på Oneplus är över, det rapporterar Di Digital där man också hänvisar till uppgifter från Techcrunch. Enligt sajten kommer Carl Pei att lämna mobiltillverkaren för att starta ett eget företag.

Oneplus har fram till idag släppt 21 olika mobiltelefoner och under 2017 ska omsättningen ha legat på omkring 1,4 miljarder dollar.

Exakt hur stort ägande Carl Pei hade i bolaget är okänt, skriver Di Digital, däremot har han tidigare bekräftat att han äger aktier i bolaget. 

Oneplus är en del av koncernen BBK Electronics där även varumärkena Oppo och Vivo ingår. Varken Carl Pei eller Oneplus ska ha velat kommentera avhoppen. 

Läs mer