Sök

Aktiefusk på Instagram ökar: “Under 2020 har det smällt till"

Börs

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Det är inte bara barn, maträtter och dagens outfit som haussas på Instagram. Enligt ekobrottsmyndigheten finns även instagramkonton som blåser upp aktier för egen vinnings skull.

Instagram har blivit den senaste plattformen för aktiefusk menar Ekobrottsmyndigheten som har sett en explosion av tips om manipulation på sociala medier.

“Under 2020 har det smällt till. Vi har sett en kraftig ökning av antalet tips som kommer in i år”, säger åklagaren Jan Leopoldson till SVT.

De som ägnar sig åt det här brottet har ofta konton med många följare på instagram. Personen köper aktier i ett bolag och pratar sedan extremt gott om bolaget på Instagram vilket leder till att följarna köper aktier där. När många köper aktier samtidigt stiger aktiekursen.

Personen bakom kontot säljer då sina aktier och kammar hem vinsten.

Exakt hur stor ökningen är vet man inte, det är också få som fälls för brottet. De som ägnar sig åt det här på Instagram gör det också ofta genom anonyma konton. Men Jan Leopoldson säger till SVT att Ekobrottsmyndigheten kommer att hålla mer koll på sociala medier framöver. 

“Det gäller att koppla ihop det som skrivs med ett konto, och ofta gömmer sig personerna bakom anonyma konton. Men vi håller ögonen på det här och följer utvecklingen.”

Läs mer