Sök

Embracer Group laddar för uppköp – fyller kassan med 5,75 miljarder

Embracer GroupGaming

Lars Wingefors, grundare av Embracer Group. Foto: Press.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Svenska speljätten gjorde riktad nyemission i natt.

I samband med att den svenska speljätten Embracer Group släppte sin kvartalsrapport i mitten av augusti köpte de också 8 bolag för totalt ungefär 500 miljoner kronor. 

Det följde de upp med att köpa vr-bolaget Vertigo Games bara en månad senare. Det är de senaste dragen i en strategi som har inneburit mängder med uppköp under de senaste åren. 

Och fler kommer det förmodligen att bli. Under natten har Embracer Group (som tidigare hette THQ Nordic) nämligen genomfört en riktad nyemission som fyller bolagets kassa med totalt 5,75 miljarder kronor. 2,1 miljarder kronor av nyemissionen kommer från den kanadensiska pensionsfonden CPPIB. Även AMF Pension har investerat och nyemissionen övertecknades flera gånger. 

Teckningskursen i nyemissionen blev satt till 162 kronor per aktie, att jämföra med 175,10 kronor som var senast betalt i går på börsen. Det innebär en rabatt på 7,5 procent.

Ska köpa nya bolag

Kapitalet som nu kommer in ska göra det möjligt för Embracer att fortsätta sin uppköpsjakt och bolaget skriver i ett pressmeddelande att de har en växande lista på förvärvskandidater som de kontinuerligt tittar på.

I samband med emissionen säljer även grundarna Lars Wingefors, Erik Stenberg, Mikael Brodén, Klemens Kreuzer och Reinhard Pollice aktier till ett värde av cirka 1,5 miljarder kronor.

Via en serie affärer kommer till slut bolaget Lars Wingefors AB, där Lars Wingefors äger 80 procent och de andra grundarna resten att äga 32,1 procent av kapitalet och 51,3 procent av rösterna i Embracer group.

Embracer Group grundades av Lars Wingefors 2011, då under namnet THQ Nordic. Bolaget utvecklar och förlägger PC- och konsolspel och har idag 31 interna studios med fler än 3.500 medarbetare.

Frågan är vad som händer nu? Läs Tobias Blixts analys av nattens miljardemission.

Läs mer