Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

"Entreprenörerna lägger ofta för mycket vikt vid värderingen"

Artikel bild
Patrik Hedelin. Foto: Stefan Lundell

Riskkapitalisten Patrik Hedelin ger sina bästa råd till dig som vill bygga ett framgångsrikt techbolag.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Patrik Hedelin är en av Sveriges största investerare i e-handelssektorn via riskkapitalbolaget Eequity. För drygt 15 år sedan var han med och byggde upp Boo.com med målet att bli en global e-handelsspelare - men det slutade med konkurs och 1 miljard kronor i förlust. 

Med dessa erfarenheter i ryggsäcken bad Breakit Patrik Hedelin att ge sina vassaste råd till svenska techentreprenörer. Här är hans svar:

 • Värderingen är inte allt. Jag upplever att entreprenörer ofta lägger för mycket tyngd vid värderingen där fokus borde vara med vem bygger entreprenören det mest värdefulla till lägst risk.
   
 • Granska potentiella investerare. Vi gör en omfattande granskning av de entreprenörer som vi överväger att investera i. Entreprenörerna borde göra samma sak. Ring entreprenörerna i de bolag vi tidigare har investerat i, då får du en mer nyanserad bild av vad vi erbjuder. 
   
 • Styr verksamheten genom att mäta och utvärdera relevant data. Det här gäller särskilt för e-handeln. Mät allting och försök hela tiden optimera din verksamhet.
   
 • Ta inte in kapital för tidigt. Vi gillar att hjälpa framgångsrika entreprenörer att bygga stora bolag med stor intressegemenskap. För många passiva mindre ägare där entreprenören är utspädd komplicerar bara den gemensamma resan. 
   
 • Var uthållig. Fokusera på att bygga bolaget långsiktigt baserat på enkelhet och skalbarhet.

Läs mer