Sök

Hajpade robotrådgivaren Lysa lanserar ny tjänst: “Det är framtiden”

Lysa

Anders Borg, Henrik Littecke, Emilie Andersson, Patrik Adamson och Karl-Johan Persson. Foto: Press

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Nu vill Lysa få över storbankernas företagskunder.

Fintech-bolaget Lysa har tagit fram en tjänst som automatiserar fondsparande och pressar priserna gentemot mer traditionella förvaltare. 

Sedan starten 2017 har de tre grundarna Patrik Adamson, Henrik Littecke och Emilie Andersson lyckats locka till sig profilerade investerare. På ägarlistan finns tungviktare som Anders Borg, Christer Gardell, Karl-Johan Persson, Nicklas Storåkers och Claes Hemberg. I våras puttade ägarna in ytterligare 60 miljoner i bolaget. 

Nu lanserar Lysa en ny helt digital investeringstjänst som riktar sig mot företag. 

“Vi har utvecklat en tjänst som kan underlätta för företag som vill sätta sina pengar i arbete genom att investera dem”, säger bolagets vd och medgrundare Patrik Adamson.

Alla aktiebolag i Sverige ska kunna använda tjänsten och marknaden är enligt Patrik Adamson stor. 

“Det finns väldigt många företag i Sverige som behöver den här tjänsten, framförallt småföretagare. Det är krävande att driva företag, därför tror vi att det finns ett stort behov av att få portföljförvaltning på ett enkelt sätt”, säger han och fortsätter:

“De flesta bolag har en kassa. Om den ligger under längre tid vill man gärna sätta de pengarna i arbete genom att investera dem. Om du bara har kassan på ett bankkonto riskerar du att få en negativ ränta. Det är alltid rätt att ha en del pengar på bankkonto, men om man har lite mer pengar och vill sätta dem i arbete på en längre horisont är det bättre att investera dem i fonder”, säger Patrik Adamson.

Bolagen som kan ha nytta av tjänsten 

Många större bolag delar dock ut vinsten till ägarna istället, eller återinvesterar den i verksamheten. Tillväxtbolag, som till exempel Breakit som finansieras med riskkapital, lägger pengarna i kassan på att få företagets omsättning att öka genom expansion. Ett exempel på bolag som däremot skulle kunna få en annan nytta av tjänsten är till exempel konsulter som driver egen firma. Då kan ägaren förvalta kapitalet i bolaget i stället för att ta ut det som utdelning, och därmed slippa skatten. 

Idag erbjuds den här typen av tjänster främst av storbankerna. Enligt Patrik Adamson är det bara Lysa som hittills utvecklat en helt digital tjänst. 

“Hos banken har du blanketter att fylla i och sedan en bankperson som sköter det manuellt. Dessutom brukar det vara ett minimibelopp på 5 miljoner kronor. Hos oss kan du investera så lite som 1.000 kronor”, säger han och fortsätter:

“Det har varit lite komplext att få till den här helt automatiserade tjänsten för företag, jag känner inte till någon som gjort det tidigare. Vi är väldigt nöjda över att vi har lyckats”. 

Förvaltar miljarder

Nyligen passerade Lysa 50.000 privatkunder och förvaltar nu mer än 6,5 miljarder i kapital. Totalt får bolaget 10 procent av hushållens nettosparande i fonder (som är det sparande som blir över när man räknat bort uttag) enligt bolagets egna uppgifter. 

“Vi vill bli en ny standard för automatiserat sparande, både vad gäller privatpersoner och företag. Jag är övertygad om att det här är framtiden”, säger Patrik Adamson. 

Förra året omsatte Lysa 4,8 miljoner och gjorde en förlust på 16,3 miljoner kronor. Här kan du läsa en analys på varför omsättningen trots det förvaltade kapitalet fortfarande är relativt liten, samt en jämförelse med konkurrenten Opti.

Läs mer