Willem Sundblads Oden Technologies backas av EQT

EQT Ventures
Willem Sundblads Oden Technologies backas av EQT

Willem Sundblad och Hjalmar Winbladh. Foto: Press.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Nu ska den tidigare Lundastudenten Willem Sundblad erövra den amerikanska marknaden med sin teknik.

Har du hört talas om den svenske entreprenören Willem Sundblad? Inte - lägg i så fall det namnet på minnet. Breakit har talat med flera tunga techinvesterare som pekar ut svensken som en av de entreprenörerna som kan få sitt verkliga genombrott den närmaste tiden.

Själv är han dock väldigt hemlighetsfull när Breakit når honom på okänd ort någonstans i USA där han förbereder en kommersiell lansering av sin produkt. Mycket artigt avböjer han att svara på alla frågor.

”Jag vill i dagsläget inte prata någonting om vad vi har eller ska göra”, säger Willem Sundblad som tillsammans med sin medgrundare, amerikanen Peter Brand, driver brittiskregistrerade bolaget Oden Technologies.

Så vad är det då för produkt Willem Sundblad hoppas förändra världen med? 

Tekniken bakom är så klart avancerad men i princip handlar det om att göra dumma fabriker till smarta fabriker. Förenklat kopplar Willem Sundblad på en hårdvara till fabriks-enheternas maskiner och startar insamling av data kring produktionen. Datan sammanställs i realtid på en molnbaserad plattform där alla eventuella produktionsstörningar registreras. I nästa led analyseras datan och Willem Sundblad hävdar att man med hjälp av hans programvara ska kunna upptäcka potentiella störningar i produktionen - innan de uppstått. Lite som att se in i framtiden, alltså.

”Det är verkligen science fiction. Otroligt imponerande”, säger en person som fått systemet demonstrerat för sig.

Willem Sundblad fick idén som student på Lunds tekniska högskola i samband med att han gjorde en studie på svenska tillverkningsföretag.

”Vi upptäckte att den överväldigande majoriteten av företagen inte analyserade sitt arbete alls. De förstod att de borde det men hade inga verktyg att analysera och optimera sin produktion. Och de som gjorde analyser gjorde det helt för hand”, berättade Willem Sundblad för den brittiska sajten Entrepreneur Country förra året.

Enligt Breakits källor har Willem Sundblad fått in drygt 20 miljoner kronor i riskkapital från flera riktigt tunga investerare. Bland andra har en av Sveriges största privatinvesterare, Martin Wattin (också storägare i fiskeappen Fishbrain och auktionssajten Barnebys), gått in med kapital. Enligt uppgift ska också riskkapitalbolaget EQT:s venturefond, som drivs av Hjalmar Winbladh, stoppat in kapital.

Denna finansieringsrunda lär följas av flera då ambitionen är att nu på allvar rulla ut tekniken världen över. Det finns redan fabriker som testat tekniken i skarpt läge och planen är att under våren börja sälja en kommersiell produkt.

Läs fler artiklar
LÄS MER