Sök

Serverhallen drar som halvt kärnkraftverk – jättarnas etablering kan skapa elbrist

AmazonGoogleEl

Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

En aktör planerar hallar som drar nästan dubbelt så mycket el som hela Uppsala har kapacitet till.

Techjättarnas serverhallar i Sverige slukar stora mängder energi och en ny rapport visar att flera regioner i Sverige kan drabbas av akut kapacitetsbrist. Det rapporterar Aftonbladet, som har granskat hur mycket nätjättarna vill ta ut från det svenska elnätet till sina serverhallar.

Amazon, Google och Facebook finns alla med på Svenska Kraftnäts lista över vilka som har ansökt om att ta ut el i samband med byggandet av serverhallar sedan 2015. Totalt har ansökningar om 1.322 megawatt beviljats och det finns inneliggande ansökningar på ytterligare 2.015 megawatt. Hur mycket de namngivna techbolagen har ansökt om framgår däremot inte, inte heller vilka andra som har visat sitt intresse för att bygga serverhallar.

För att sätta siffrorna i ett jämförelse med något så har en aktör ansökt om att ta ut 461 megawatt, vilket motsvarar ungefär ett halvt kärnkraftverk. En aktör vill bygga en serverhall som drar 500 megawatt, det är nästan dubbelt så mycket el som hela Uppsala förbrukar.

En konsekvens blir att det enligt rapporten från Energimarknadsinspektionen kan bli svårt att bygga bostadsområden i vissa städer, skriver Aftonbladet. År 2030 ska överföringskapaciteten i näten vara fullt utbyggt, men fram tills dess kan de planerade serverhallarna innebära utmaningar med sämre effektbalans på vintern.

Vad innebär det?

“Att det blir en utmaning framåt hur vi ska täcka elförbrukningen under alla timmar“, säger Tobias Edfast, enhetschef för nätutveckling på Svenska Kraftnät till tidningen.

Tidningen har tidigare avslöjat att bland annat Facebook fick 140 miljoner kronor av staten i etableringsstöd, något som ledde till 56 jobb istället för de 30.000 jobb som Business Sweden hade förutspått. 

Läs mer