Flera startupkändisar till Tommy Jacobsons nya riskkapitalfirma

Varenne Invest Zenith Venture Capital
Flera startupkändisar till Tommy Jacobsons nya riskkapitalfirma

Finansmannen Tommy Jacobson, Urb-its vd Mats Forsberg, Lars Roth, ansvarig för TeliaSoneras investeringar i startups och Christopher Lindfeldt i Bamboras koncernledning. Foto: Varenne, Sara Lindh, TeliaSonera och privat.

Johanna Ekström

Reporter

Finansmannen Tommy Jacobson tar in en rad startupkändisar i styrelsen till sitt nya riskkapitalbolag Zenith. Hans budskap till startups: Skaffa dig en tydlig affärsmodell - en massa användare räcker inte.

Investeraren Tommy Jacobson, grundare av investmentbolaget Varenne, ger sig in i techbranschen genom riskkapitalbolaget Zenith Venture Capital som grundades i höstas.

Med sig in i styrelsen tar han en rad techprofiler. Bland annat leveranstjänsten Urb-its vd och medgrundare Mats Forsberg, Christopher Lindfeldt som sitter i betaltjänsten Bamboras koncernledning efter att ha sålt sitt mobilbetalningsbolag MPS dit och Lars Roth, ansvarig för investeringar i startups hos Telia Sonera. 

“Varenne är inte alls techorienterat, så därför ville jag starta det här bolaget som ett komplement”, säger Tommy Jacobson och fortsätter:

“Bakgrunden är att jag har lärt känna många människor på techsidan som kan mycket mer än jag om området. Så när jag bildade det här bolaget och tog in pengar försökte jag hitta ett dreamteam till styrelsen”.

Tommy Jacobson har även investerat privat i Urb-it där han äger “kanske strax under 10 procent”. Han har också nyligen grundat bolaget 13, tillsammans med skådelspelare Mikael Persbrandt, som ska göra mindre investeringar i techbolag inom kultursektorn. Breakit kunde nyligen avslöja att de gjort sin första investering i filmmusikbolaget Moodelizer. 

Än så länge har Zenith investerat 70-80 miljoner kronor och det finns enligt Tommy Jacobson “ett antal miljoner kvar”. Planen är att investera mellan 10-20 miljoner i bolagen man väljer att satsa på.

“Det är många som hör av sig, så det finns många olika case att titta på”, säger han.

Nyligen investerade Zenith 15 miljoner i videotjänstbolaget Vionlabs samt 20 miljoner i den danska startupen Shopbox som säljer betalningssystem till restaurang- och servicebranschen.

Zenith äger också 4 procent i hörlurstillverkaren Zound industries. Ett företag som Tommy Jacobson äger ytterligare 14 procent i via Varenne.

“Där var vi med i princip från start med Varenne. Det har varit en fantastisk resa, och ett bra exempel på ett företag som varit lönsamt från första dagen”, säger han.

Hur ser du på att du satsar på tech samtidigt som det sker en avkylning i branschen?

“Den stora vattendelaren kommer vara om företagen vet hur de ska tjäna pengar på affärsmodellen. Vi kommer gå in i bolag som tydligt visar hur man ska lyckas ta betalt. Så är det med Shopbox , där kommer vi tjäna pengar ganska snabbt. Vionlabs har också en tydlig intäktsmodell”.

“De bolag som bara bygger användare och sedan inte vet hur de ska kapitalisera på det tror jag däremot kommer få det svårt. Jag tror att vi kommer få se många nyemissioner i de bolagen”.

Hur många investeringar kommer Zenith göra i år?

“Att ange ett antal blir fel fokus. Det viktigaste är att det blir bra investeringar. Vi ska inte ha en portfölj på hundra bolag, utan en mindre portfölj där vi kan jobba mer aktivt med bolagen och bidra med den kompetens som finns i bolaget”.

Läs fler artiklar
LÄS MER