Sveriges techmiljardärer 2020 – här är nykomlingarna på årets lista

Spotify Trustly Miljardär
Sveriges techmiljardärer 2020 – här är nykomlingarna på årets lista

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Här är Sveriges techmiljardärer 2020.

De senaste tio åren har antalet miljardärer i Sverige mer än dubblats och det är framför allt inom tech som flest nya miljardärer skapas.

Nu har sajten Di digital sammanställt antalet techmiljardärer i Sverige och siffran landar i år på 59. Det är 17 fler namn jämfört med förra året och enligt sajten har deras gemensamma rikedomar ökat med 60 procent till 300 miljarder kronor.

Orsaken till den snabba ökningen är bland annat att värdet på många börsnoterade techbolag ökat i samband med coronakrisen.

Gamla och nya namn

Toppar listan gör som tidigare år Spotify-grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek, som är goda för 52 respektive 37 miljarder kronor. På tredjeplats hamnar Embracer-grundaren Lars Wingefors, vars aktiekurs rusat på börsen under de senaste åren.

Bland nykomlingarna på listan återfinns bland annat de sex grundarna av det digitala kommunikationsbolaget Sinch (Kjell Arvidsson, Robert Gerstmann, Kristian Männik, Henrik Sandell, Björn Zethraeus och Johan Hedberg), Storytel-grundaren Jonas Tellander, investeraren Hjalmar Winbladh, Embracer-investeraren Mikael Brodén och HMS-grundaren Staffan Dahlström.

Även Trustly-grundarna Carl Wilsson, Lukas Gratte och Joel Jakobsson samt Spotify-toppcheferna Gustav Söderström och Alex Norström är nya på årets lista.

Cristina Stenbeck är den enda kvinnan på listan, rapporterar Di digital.

LÄS OCKSÅ: Sveriges okända techmiljardär, hetaste affärsidén, börsens drottning (och frukostfrossa)

Läs fler artiklar
LÄS MER