Sök

Svenska pensionsfonden stämde Google – tvingar techjätten satsa miljarder på jämlikhet

GoogleJämställdhetAP-fonderna

Sundar Pichai, vd på Google och Richard Gröttheim, vd på AP7. Foto: Alexandra Bengtsson/Svd/TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Svenska soffliggarfonden stämde techjätten.

Google ska investera 2,8 miljarder kronor i lösningar för att förbättra jämlikheten på bolaget. Det är resultatet efter en stor rättsprocess som har drivits av svenska Sjunde AP-fonden (den fond du hamnar i om du inte gör något aktivt val för din premiepension) med anledning av de sexuella trakasserier inom Google som fick stor uppmärksamhet 2018.  

Sjunde AP-fonden fick med sig flera andra investerare i en så kalla grupptalan mot Googles moderbolag Alphabet. Istället för att göra upp i domstol har parterna nått en förlikning som alltså resulterar i att Google måste investera i jämlikheten på bolaget, skriver Di Digital.

”Den här förlikningen känns jättebra både för de anställda på Googles skull och för aktieägarnas skull. Sexuella trakasserier drabbar många fler än de direkta berörda”, säger Richard Gröttheim, vd för Sjunde AP-Fonden, till sajten.

Alphabet ska nu investera 310 miljoner dollar, motsvarande 2,8 miljarder svenska kronor, i program som ska främja inkludering och förbättra mångfalden på företaget.

Utöver det har Alphabet även accepterat krav som innebär att anställda inte kan få avgångsvederlag eller sälja aktier samtidigt som de utreds eller befinner sig i rättegång för sexualbrott.

Di Digital skriver att Sjunde AP-fonden idag äger aktier till ett värde av nära 100 miljarder kronor i Alphabet. När protesterna inom Google pågick som kraftigast under 2018 fick ett 50-tal anställda lämna och totalt 20.000 anställda gjorde en “walkout” i protest mot de sexuella trakasserierna inom bolaget.

Läs mer