Vad som egentligen hände när Jay-Z lanserade musiktjänsten Tidal

Vad som egentligen hände när Jay-Z lanserade musiktjänsten Tidal

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

På måndagskvällen klockan 23.00 svensk tid presenterade Jay-Z och en grupp blytunga artister musikstreamingtjänsten Tidal som ska ta upp kampen med svenska Spotify.

På måndagskvällen bekräftades Breakits avslöjande från söndagen om att rapparen och affärsmannen Jay Z har lyckats locka till sig bland andra Madonna och Kanye West till Tidal.

Artisterna kommer att släppa nya låtar exklusivt först på Tidal medan exempelvis Spotify-användare får vänta en tid på samma låtar, enligt uppgift till Breakit.

Vid ett event i New York klockan 23 gick Jay-Z tillsammans med bland andra Daft Punk, Madonna, Alicia Keys, Beoynce (förstås) och Arcade Fire upp på scenen. Coldplays sångare Chris Martin deltog via videolänk.

LÄS MER: Rihanna, Coldplay med flera färgar Twitterprofiler blå i kampanj för Tidal

Alicia Keys inledde med ett tal om musikens betydelse för världen och vikten av att musiker håller ihop.

"Idag presenterar vi världens första artistägda musiktjänst. Det här är en historisk dag", sa hon.

Det bekräftar de uppgifter som Breakit tog del av under söndagen om att de musiker som nu hoppar på Tidal-tåget har erbjudits delägarskap i tjänsten.

Efter Alicia Keys tal steg artisterna fram en efter en och skrev på varsitt papper – en offentlig gest för att visa att de nu är trogna Tidal. Madonna rönte extra uppmärksamhet eftersom hon lade sig ner på bordet och skrev på.

När alla påskrifter var klara släcktes rummet ner och det visades en film som presenterade tjänsten Tidal.

Samma artister pratade i filmen om vikten av att de själva nu kontrollerar distributionen av sin musik och om det historiska i att de nu går samman med det syftet.

Tidals delägare berättade ingenting om hur stora ägarandelar var och en har fått eller andra affärsmässiga detaljer kring samarbetet.

LÄS MER: Jay-Z sätter punkt för Aspiros misslyckade börskarriär

LÄS MER: Tuffa förhandlingar mellan Spotify och Universal

LÄS MER: Svenska riskkapitalister har börjat sälja av Spotify-aktier

Läs fler artiklar
LÄS MER