Sök

Sebastian Siemiatkowski till attack mot svenska medier: ”Massivt okritiska”

Klarna

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Sebastian Siemiatkowski hänger ut Sveriges Radio för att agera PR-megafon åt Amazon.

Sebastian Siemiatkowski, medgrundare och vd för fintechjätten Klarna tvekar inte att sticka ut hakan i offentligheten när rätt tillfälle uppstår.

Ofta handlar det om att försvara sitt Klarna från påstående att de mest tjänar pengar på samhällets svårast skuldsatta men denna gång handlar det om något helt annat.

I ett långt inlägg på Twitter riktar han nämligen hård kritik mot den svenska mediekåren. Sebastian Siemiatkowski hävdar att den helt misslyckats i sitt uppdrag att bevaka den amerikanska e-handelsjätten Amazons intåg i Sverige. Istället menar Klarna-grundaren att medierna agerat som en slags PR-megafon för Amazon:

”Enda anledningen till att Amazon skulle lyckas i Sverige är det massiva okritiska reklamutrymme som svenskt media ger!”, skriver Sebastian Siemiatkowski och delar en artikel från Sveriges Radio för att illustrera sin poäng.

Sebastian Siemiatkowski fortsätter:

”Spaltmeter och eter värt 100-tals miljoner av annons kronor. När rapporterade SR senast om Apotea, Sportamore eller CDON:s erbjudande?”.

Amazon kan hota delar av Klarnas affär

För den som vill försöka läsa mellan raderna går det att skönja en viss oro från Klarna-chefens inför Amazons lansering senare i höst. Sverige är fortfarande en extremt viktig marknad för bolaget även om Sebastian Siemiatkowski själv numera helst lyfter fram vikten av den amerikanska. I Sverige utmanas Klarna från en rad håll och skulle Amazon bli en stor spelare i Sverige så innebär det ett tufft slag för Klarnas kunder och därmed i förlängningen också Klarna.

Breakit vill så klart höra Sebastian Siemiatkowski ge ytterligare input till sin kritik men hittills har han inte svarat på vår intervjuförfrågan.

Läs mer