Foodora öppnar fysisk butik – ska kunna leverera inom 30 minuter

Foodora e-handel Mat på nätet
Foodora öppnar fysisk butik – ska kunna leverera inom 30 minuter

Hans Skruvfors, Sverigechef på Foodora. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Matleveransjätten gasar – men stöter på intern kritik.

Foodoras strategi den senaste tiden har varit att bredda sig ordentligt från att bara leverera mat. Nyligen lanserade de ett samarbete med kryddjätten Santa Maria där de öppnade virtuella restauranger som levererar tacos hem till kunder. Sedan dess har de bland annat tecknat ett avtal med OKQ8 om att leverera dagligvaror och snacks från deras butiker. 

Nu tar man ett steg längre och utmanar de stora matjättarna genom att öppna en darkstore på Södermalm i Stockholm. Butiken i Stockholm ska vara den första av flera och Foodora lovar att leverera inom 30 minuter. 

"Det är en gamechanger", säger Hans Skruvfors, vd för Foodora Sverige i ett pressmeddelande.

Sortimentet ska vara brett och i stort sett likna det som finns i en vanlig livsmedelsbutik.

Foodoras satsning skulle också kunna ses i kontexten att e-handelsjätten Amazon snart gör sitt intåg i Sverige. En viktig del som har byggt Amazon till ett enormt bolag är deras prime-tjänst som erbjuder blixtsnabba leveranser. 

Intern kritik på Foodora

Samtidigt får Foodora intern kritik från sina cykelbud. Bara i år har Foodora anställt över 1.000 personer och förra året ökade omsättningen med 90 procent.  I ett internt kravbrev som Svenska Dagbladet har tagit del slår de anställda larm om att den starka tillväxten i bolaget sker på bekostnad av de anställda. 

Brevet visar en tydlig konflikt mellan ledningen och de anställda.

"Det är respektlöst att bolaget fattar beslut som så grovt exploaterar arbetsstyrkan, samtidigt som man skryter i media om exponentiell tillväxt", skriver de anställda i brevet som SvD har tagit del av.

"Jag tror att vi kan bli bättre som organisation, men det här är väldigt tudligt att vi kan bli bättre med vår kommunikation till de berörda. Det är högst beklgagligt", säger Hans Skruvfors till tidningen.

Läs fler artiklar
LÄS MER