Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Hooked vill ta över världen – med fuskfisk: "Odlingarna är maxade till gränsen"

Hooked Seafoods grundare Tom Johansson och Emil Wasteson. Foto: Fabian Wennerbeck/press

Har testats hos stora kedjor.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Ett vego-alternativ till tonfisk och lax, det är vad svenska Hooked Seafood siktar på. Nu har bolaget tagit in sin första investering på 1,5 miljoner kronor och tagit plats i Katapults impact-accelerator. 

“Vi drivs av att göra impact för klimatet och ser att det inte finns några bra alternativ till seafood idag som kan möta den snabbt växande konsumtionen. Fiskodlingarnas kapacitet är maxade till gränsen och i vilt fångst finns det inte heller mer att ta av där flera arter är utrotningshotade”, säger Tom Johansson, medgrundare och vd på bolaget. 

“Samtidigt ser vi ökade halter av metaller och mikroplaster i fisken som påverkar vår hälsa.”

Har en klar tonfisk-produkt

Förhoppningarna är att ta in totalt 4-5 miljoner kronor från investerare, inklusive de första 1,5 miljonerna från Katapult. Pengarna ska användas för att starta produktionen av bolagets produkter, där den första är ett sojabaserat alternativ till tonfisk. 

“Vi har en färdig "tonfisk"-produkt som vi kallar Hooked Toona som blev klar innan sommaren och som vi nu har testat med kunder som Espresso House, Sushi Yama och Hawaii Poké. Det är den typen av breda distributionskanaler som vi vill ha som kunder för att göra så stort impact som möjligt. Produktionen är inte redo för stor skala än, men den beräknas vara igång i december”, säger Tom Johansson.

En kommande megatrend

Jonas Skattum Svegaarden, vd på Katapult Ocean, säger att de tittade på flera olika bolag inom segmentet, men fastnade för svenska Hooked. 

“Växtbaserad seafood är en kommande megatrend. När vi pratade med startups under den här investerings-rundan hittade vi flera spännande bolag inom det här området. Teamet på Hooked har mängder av passion, driv och ett strategiskt fokus. De är här för att skapa förändring och vi är här för att ge vårt stöd under deras resa”, säger han.

Hittills har produkten testats av bland annat Hawaii Poké i mindre skala, något som ska ha fallit ut väl.

“Vi har testat mängder av olika växtbaserade fiskprodukter det senaste året och inga har kommit nära den kvalitet som Hooked har tagit fram. Deras fokus på produkten är omatchad och med näring som en av grundstenarna i deras arbete, vi kan knappt vänta på att lansera deras näringsrika växtbaserade fisk, med tonfisk först ut”, säger Hawaii Pokés grundare Aaron Colman.

Läs mer