Krys fysiska satsning växer – anklagas för att lägga vantarna på ovetande patienter

KryNätläkare

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

“Vi tycker det är beklagligt att det pågår en så onyanserad debatt som grundar sig i faktafel, rykten och antaganden”, säger Krys kommunikationschef Julia Levander.

Nätläkaren Kry har dragit igång en satsning på fysisk vård och redan rullat ut två vårdcentraler i Stockholm – och fler väntar. Det här innebär att de personer som är skrivna i länet, och använder Krys app, får möjlighet att lista sig hos bolaget. Det kan också översättas till att Kry, precis som andra fysiska vårdgivare, nu får en fast ersättning för varje listad patient. 

“Det är klart att vi hoppas på att få många att vilja lista sig hos oss – och att anledningen är att vi ger bäst och snabbast vård”, har Krys produktchef Johan Flodin sagt till Dagens nyheter.

Debatten om nätläkarna har gått het, och ofta kretsat kring frågan om huruvida de eldar på en överkonsumtion av vård på nätet.  Men att de nu slår upp egna vårdcentraler och blir en del av det fysiska systemet betyder dock inte att allt är frid och fröjd. 

Patienter har listats utan att veta om det

Dagens Medicin rapporterar att antalet listade patienter hos Kry uppgick till närmare 9 000 personer under förra veckan  – och nu väcks kritik mot den snabba utvecklingen. 

Region Stockholm ska ha kontaktats av flera vårdcentraler som uttryckt oro över utvecklingen, då de förlorar intäkter om patienterna försvinner. Ylva Sandström, ordförande i Distriktsläkarföreningen i Stockholm, har dessutom twittrat uppgifter om att patienter som besökt Kry inte vetat om att de blir listade. 

I en intervju med tidningen ETC utvecklar hon sin kritik.

“Om du är skriven i Stockholm och loggar in på deras app möts du direkt av budskapet att du ska lista dig hos dem”, säger hon till tidningen.

“Men det är skrivet på ett sätt så att man får en känsla av att man går med i en kundklubb.”

Enligt Sandström signalerar texten i appen att man inte får tillgång till den snabba vård som Kry erbjuder utan att lista sig.

Kry slår tillbaka

Krys kommunikationschef Julia Levander tillbakavisar kritiken.

 “Vi tycker det är beklagligt att det pågår en så onyanserad debatt som grundar sig i faktafel, rykten och antaganden. Vi har precis samma primärvårdsuppdrag som andra vårdcentraler i regionen och följer således regionens samtliga regler och riktlinjer kopplat till uppdraget, inklusive listningsförfarande i Stockholm”, kommenterar Julia Levander till Dagens Medicin

Christoffer Bernsköld, enhetschef för allmänmedicin på Region Stockholm, säger att det är naturligt att nya vårdcentraler lockar patienter men att det är ovanligt att det går så här snabbt. Hans teori är att Kry redan är en välkänd vårdgivare för många Stockholmare. 

Region Stockholm har haft ett möte med Kry rörande detta. 

“De följer det regelverk som finns och gör inga formella fel. Utifrån den diskussion som nu förs ska vi däremot titta på sätt för att försäkra oss om att patienterna vet vad det innebär att lista om sig, att man till exempel inte kan vara listad på två vårdcentraler”, säger Christoffer Bernsköld.

Läs mer