Amazons robotlager har gett fler skador – inte färre

Amazon e-handel
Amazons robotlager har gett fler skador – inte färre

Jeff Bezos, grundare och vd på Amazon. Foto: TT.

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Robotlager har gett fler skador.

Robotlager är en bred trend inom e-handel och de bolag som inte har investerat i automatiserade lager hamnar lätt på efterkälken. 

Den överlägset största e-handlaren i världen Amazon har också hävdat att deras arbetsplatser har blivit säkrare när automatisering införs, men det visar sig inte stämma. 

Enligt en undersökning som sajten Reveal har gjort är istället skadefrekvensen högre på de lager som har blivit tungt robotiserade. Enligt undersökningen har skadorna också ökat stadigt sedan 2016 trots att Amazon har investerat många miljoner dollar för att förbättra säkerheten. 

Problemet verkar vara att robotorna är så effektiva att trycket på lagerarbetarna ökar. De som har som jobb att plocka upp och scanna artiklar har i vissa fall gått från att göra det 100 gånger på en timme till att göra det 400 gånger per timme. 

I ett uttalande säger Amazon att de inte håller med om att de har vilselett allmänheten om säkerheten på lagren och man ifrågasätter också Reveals definition av allvarliga skador.

Läs fler artiklar
LÄS MER