Equilab fyller kassan – “Vi är väldigt nära break even nu”

EquilabBacking mindsHästar

Sara Wimmercranz, Susanne Najafi och teamet bakom Equilab. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Appen som vill hjälpa ryttare med sin träning närmar sig lönsamhet. Nu investerar Backing Minds i Göteborgsbolaget.

Den svenska startupen Equilab har tagit fram en app som ska göra livet enklare för ryttare. Bolagets teknik gör det bland annat möjligt att kvantifiera, följa upp, planera och kommunicera kring träningen.

Nu väljer Susanne Najafis och Sara Wimmercranz riskkapitalbolag Backing Minds att satsa på den Göteborgsbaserade ryttarappen, som enligt egen utsago har 750.000 användare. Totalt investerar Backing Minds 7 miljoner kronor i Equilab, det meddelar bolaget i ett pressmeddelande. 

“Det senaste året har vi haft ett stort genomslag och ökat globalt, inte minst i länder såsom USA och UK, samtidigt som vi bevisat vår intäktsmodell. Vi har otroligt mycket data att använda för att utveckla vår tjänst, förbättra produkten och växa ytterligare – det är det som kapitalet ska gå till. Teamet bakom Backing Minds är själva entreprenörer med erfarenheter av att bygga stora bolag och därför är vi extra glada att ha dem med på resan”, säger Adam Torkelsson, vd för Equilab.

Närmar sig lönsamhet

Under räkenskapsåret som slutade i juni 2019 omsatte Equilab, eller Equestrian Insights som bolaget heter, cirka 219.000 kronor. Resultatet landade samtidigt på minus 4,1 miljoner. Då hade bolaget precis lanserat sin premiumversion av appen, berättar Adam Torkelsson, och i år har utvecklingen gått kraftigt framåt. Hur mycket bolaget omsatte under senaste räkenskapsåret vill han däremot inte avslöja riktigt ännu.

“Vi har haft mycket fokus på konvertering och monetarisering senaste året. Intäkterna ökar hela tiden och vi är väldigt nära break even nu”, säger han.

Equilabs beskriver sig själva som världens största app för ryttare idag och lyfter fram att man finns och satsar på alla större marknader för ridsport, som Nordamerika, Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Utöver funktioner för träning ska appen också ge ökad säkerhet under ridningen och möjligheten att kommunicera med andra ryttare

Hur påverkades nyemissionen av coronapandemin?

“Vi har haft samtal med Backing Minds under en längre period och corona hade ingen påverkan på det. Equilab har ju även vuxit rejält under pandemin så det påverkade inte den här nyemissionen.”

Har utvecklats starkt sedan investeringen

Viktor Sellman, investeringsansvarig på Backing Minds, tar nu plats i Equilabs styrelse. Han säger i pressmeddelandet att bolaget sedan investeringen har visat upp en fin utveckling.

“Vi har följt bolaget sedan starten och sett Adam och teamets landvinningar. När vi insåg att de vunnit vertikalen och dessutom framgångsrikt påbörjat sin monetiseringsresa var det inte ett svårt beslut att investera. Sedan vi gick in har användarbasen ökat från 500.000 till 750.000, omsättningen fördubblats och break even i stort sett uppnåtts. Siffrorna för retention är enormt tillfredsställande”, säger han.

Equilab grundades av Per Eriksson, Adam Torkelsson och Therese von Hackwitz och bolaget lanserade sin tjänst 2016.

Läs mer