Sök

De tar över på startup-acceleratorn Fast Track Malmö

Fast Track MalmöAccelerator

Melinda Elmborg och Nino Subotic. Foto: Elin Fröderberg

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Ökar fokuset på att ge bolagen tillgång till riskkapitalet.

Startup-acceleratorn Fast Track Malmö har på några få år blivit ett populärt mål för många av Europas entreprenörer. Under årets omgång lockades hela 600 företag som ansökte om att få bli en del av den Minc-anknutna acceleratorns tremånaders-program.

Nu skiftar Fast Track Malmö om i toppen sedan Heidi Lindvall och Joel Larsson gått vidare och startat klimat-fokuserade riskkapitalfonden Pale Blue Dot. In kliver istället Melinda Elmborg, tidigare på franska Daphni, och Nino Subotic, som var med och grundade fototjänsten Framkalla och som även ligger bakom initiativet Yourlocalhero. Duon ska nu leda arbetet med Fast Track Malmö och vissa förändringar är att vänta redan nästa år.

“Programmet kommer att vara i ett hybrid-format under våren, där vissa delar kommer att vara helt online och vissa delar ska vara på plats i Malmö så att deltagarna kan träffas och bygga community", säger Melinda Elmborg, co-lead på Fast Track Malmö.

"Tidigare har deltagandet skett på plats i Malmö, men i våras blev man tvungna att ställa om och köra online, vilket gick väldigt bra. Nu har vi funderat på vad som är det mest optimala sättet att driva acceleratorn på då har vi kommit fram till det här konceptet.”

Ska fokusera på att bolagen ska ta in pengar

“Vi är nöjda med konceptet som har funnits sedan tidigare och vi gillar att det är både svenska och andra europeiska bolag. Men det vi kommer att fokusera ännu mera på nu är att bolagen ska ta in sin första VC-runda efter programmet, vårt mål är att de lyckas ta in 10-20 miljoner kronor i en såddrunda.”

Melinda Elmborg berättar att investeringsmålet inte alltid har varit någonting som Fast Track Malmö har jobbat efter. Däremot har det blivit en viktigare del under senare år. Idag har 80 procent av bolagen som deltar tagit in en investering efter att de deltog i programmet.

En annan förändring som väntar är att acceleratorn vill automatisera en del av ansökningsprocessen för att snabbt kunna ge svar på om man kan förväntas bli en del av programmet eller inte. 

“Vi jobbar på en mer automatiserad, rättvis och schysst ansökningsprocess. Då kan vi dels vara snabbare med feedback, dels kunna fokusera mer på de bolag som vi tror är en match för oss. Sen är det också ett bevisat bättre att få in fler kvinnor eftersom att man inte får någon partiskhet i processen.“

Stark hållbarhetstrend

Bland de tidigare bolagen som har varit en del av Fast Track Malmö finns bland annat svenska Grace Health och Neurolabs med kontor i flera europeiska länder. Andra startups som har deltagit sedan starten 2017 är exempelvis Studybee, Panion och Ourgreencar.

I år tror Melinda Elmborg att impact-trenden kommer att vara något som fortsätter sticka ut bland bolagen som söker.

“Det finns en stor trend inom impact-bolag och det är något som investerarna är väldigt intresserade av också. Då handlar det både om sociala frågor och klimatet. Men vi är intresserade av bolag inom alla möjliga områden”, berättar hon.

Läs mer