Diakrit-grundarna om Murdochs mediejätte: "Är en drömpartner"

Diakrit News Corp
Diakrit-grundarna om Murdochs mediejätte: "Är en drömpartner"

Diakrit-grundarna. Foto: Press

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

De svenska grundarna behåller sina aktier när News Corp köper en majoritet av VR-bolaget Diakrit. “De är en drömpartner för oss nu när vi ska ta bolaget globalt”, säger medgrundaren Fredrik Bergman.

På torsdagsmorgonen kom den smått sensationella nyheten att mediemogulen Rupert Murdochs bolag News Corp blir största ägare i svenska Diakrit, som tillhandahåller en tjänst för bostadsvisningar i VR.

Parterna har valt att inte avslöja exakt hur stor andel News Corp får i affären, eller vad köpeskillingen är.

Den ungefärliga köpeskillingen går dock att räkna ut, eftersom storägaren Pegroco har kommunicerat att investmentbolagets 41-procentiga andel säljs för cirka 140 miljoner kronor.

Diakrits medgrundare Dick Karlsson säger att grundare och ledning behåller alla sina aktier.

“Vi vill behålla vårt ägande. Det är våra investerare som nu väljer att kliva av och sälja sina aktier till News Corp. För oss är det här helt perfekt nu när vi ska ta bolaget till nästa nivå. Vi som grundare är fantastiskt glada och nöjda”, säger han.

Han berättar att upprinnelsen till affären är att de båda bolagen har sprungit på varandra på fastighetsmässor de senaste åren. Australiska Newscorp, som bland annat äger tv-jättarna Fox och Sky, har också investerat en rad digitala fastighetsportaler - motsvarigheter till svenska Hemnet och Objektia.

“News Corp tror verkligen på våra produkter. Vi har skapat en väldigt stark plattform här i Norden där vi är absolut störst på visualiseringar av fastigheter. De är en drömpartner för oss nu när vi ska ta bolaget globalt”, säger Diakrit-grundaren Fredrik Bergman.

Under 2015 omsatte bolaget 180 miljoner kronor och hade, enligt ledningen, en rörelsemarginal före avskrivningar på 10 procent. Huvudkontoret finns i Bangkok.

“Vi kommer att sätta upp kontor i nya länder, först i Australien, och sedan siktar på lite längre fram på en större lansering i USA”, säger Dick Karlsson.

Är planen på sikt en börsnotering eller att News Corp ska köpa era andelar?

“Vi har byggt en femårsplan för hur vi ska driva bolaget vidare i den här konstellationen. Vi har inte prata om hur vi ska gå vidare efter det”, säger Dick Karlsson.

Planen är nu att Diakrits produktportfölj ska integreras med en rad av de fastighetsportaler som News Corp har investerat i.

“Vi har allt det bästa innehållet och den bästa tekniken. Nu får vi en lång rad nya kanaler att skjuta ut våra visualiseringar i”, säger medgrundaren Martin Fritze.

Diakrit grundades 2001. Bolaget har idag över 450 anställda och kontor i Sverige, Danmark, Norge, USA och Thailand.

Läs fler artiklar
LÄS MER