Sök

Så mycket drar Göran Perssons bolag in när Diakrit säljs

DiakritPegroco

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Det blir ett rejält kassaklirr för Göran Perssons investmentbolag Pegroco.

Nu på morgonen kunde vi på Breakit berätta att det svenska VR-bolaget Diakrit säljs till mediemogulen Rupert Murdochs bolag News Corp.

News Corp köper en majoritetspost från Diakrits investerare, medan grundarna i VR-bolaget behåller sina aktier.

Affärens exakta storlek är hemlig, men enligt ett pressmeddelande får Göran Perssons investmentbolag Pegroco, som fram tills nu har ägt 41 procent av Diakrit, 140 miljoner kronor i samband med affären. 

"Vi tycker att Diakrit är ett bra exempel på att Pegrocos form av aktivt och långsiktigt ägarskap fungerar. Det är särskilt glädjande att de senaste årens betydande satsningar på Diakrits produktframtagning, service och skapandet av en ultramodern produktionsbas i Bangkok med över 450 medarbetare, varit framgångsrikt och givit en god avkastning på insatt kapital", säger Thomas Brue, vd på Pegroco.

Den tidigare statsministern Göran Persson är styrelseordförande i Pegroco.

Pegroco har varit delägare i bolaget sedan 2004 och är tillsammans med grundarna och SEB Venture Capital huvudägare i bolaget.

Baserat på att Pegroco fick 140 miljoner kronor för sina 41 procent bör bolaget ha värderats till 341 miljoner kronor i affären.

News Corp bör således ha betalat någonstans mellan 171 miljoner kronor (hälften av 341 miljoner) och totalsumman 341 miljoner kronor för sin majoritetspost.

Breakit har sökt Göran Persson.

Läs mer