Dissade Jeff Bezos och gick i konkurs – nu får svenske techprofilen en ny chans

Amazon Lundells vecka
Dissade Jeff Bezos och gick i konkurs – nu får svenske techprofilen en ny chans

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell hoppas på en ljuv återförening.

I onsdags avslöjade min kollega Tobias Blixt vem som ska leda Amazons inbrytning i Sverige. Gott så – men jag gick faktiskt mer igång på en annan uppgift i Tobias artikel. Den att Amazon hyrt in sig på kontorshotellet Epicenter i centrala Stockholm.

Valet av kontor skakade liv i ett minne från förr. En av mina favoritstorys faktiskt.

Jag kan inte fullt ut gå i god för att den är sann. Men eftersom det är ingen mindre än entreprenören Ola Ahlvarsson som är upphovsmannen så finns det säkert ingen anledning att betvivla sanningshalten.

Idag är Ola Ahlvarsson inte lika omtalad men runt millennieskiftet var han glödhet. Tillsammans med bland andra Alibaba-grundaren Jack Ma och Googles medgrundare Larry Page utsågs han till en av framtidens ledare och bjöds in till toppmötet i Davos. Samtidigt rullade han ut cd-försäljaren Boxman på världsmarknaden. Boxman var då ett av Europas hetaste e-handelsföretag värderat till flera miljarder kronor och Ola Ahlvarsson sparkade, som den gamla kickboxare han också var, kaxigt mot kameran på Veckans Affärers omslag.

Idag är både Veckans Affärer och Boxman borta men storyn om när Ola Ahlvarsson  dissade Jeff Bezos lever i alla fall kvar i mitt minne.

Mötet mellan de två entreprenörerna skedde i Stockholm 1997. Jeff Bezos kämpade då på med sitt relativt nystartade bolag. Verksamheten gick ut på att sälja böcker på nätet och bolaget hette Amazon. När Bezos fick klart för sig att Ola Ahlvarsson sålde cd-skivor via nätet såg han spännande synergier och föreslog på stående fot ett samarbete.

Men Ola Ahlvarsson var svårflörtad. Det är oklart om han sa det rent ut till Jeff Bezos men efteråt har Ola berättat att han tyckte att Bezos var en tönt och han avslutade snabbt mötet.

Resten är som det brukar heta historia. Olas bolag Boxman gick i konkurs men jag undrar fortfarande vad som hänt om han varit lite mer tillmötesgående mot amerikanen.

Men nu har Ola Ahlvarsson ett gyllene tillfälle att bättra på sin relation med en av världens rikaste män. Det är nämligen Ola Ahlvarsson som blir Jeff Bezos hyresvärd när Amazon flyttar in i Epicenters lokaler på Mäster Samuelsgatan i centrala Stockholm. Efter äventyret med Boxman (och en hel del annat också) så driver Ola Ahlvarsson sedan några år tillbaka kontorshotellet Epicenter där Amazon alltså ska driva sin svenska satsning.

När kopplingen stod klar för mig kastade jag mig över telefonen för att få en kommentar från Ola Ahlvarsson. Hur skulle han lägga upp sin charmoffensiv mot Jeff Bezos? Vad var taktiken – strunta i allt gammalt groll eller först lägga sig platt och be om ursäkt? Skulle han rent av damma av det gamla varumärket Boxman och föreslå ett nytt partnerskap?

Frågorna var så många men Ola Ahlvarsson gjorde mig gruvligt besviken. 

I ett kort sms hälsade han bara:

“Vi på Epicenter låter medlemmarna tala eller inte tala för sig själva;)”.

Trevlig helg!

PS1: Veckans bästa premiumartikel enligt min ringa mening var den här – en viktig påminnelse för mig som entreprenör.

PS2: Veckans bästa podd är Bokpodden med Erika Eliasson och Erik Wahlin. Perfekt för mig som hatar managementlitteratur men ändå vill ha koll på det segmentet. Nästa avsnitt kan jag redan nu avslöja blir en riktig höjdare då Börspoddens John Skogman gästar. Bokvalet lovar gott – “All I Want To Know Is Where I´m Going To Die So I’ll Never Go There”.

PS3: Veckans bästa bok har jag ärligt talat inte hunnit läsa ut än men efter drygt 150 sidor vågar jag ändå ge högsta betyget till Landslaget enligt Olof Lundh. Läsfest!

Läs fler artiklar
LÄS MER