Sök

Rupert Murdochs mediekoncern köper in sig i svensk VR-startup

DiakritNews Corp

Foto: TT

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Det svenska VR-bolaget Diakrit får in mediekoncernen News Corp som delägare.

Det framgår av ett pressmeddelande som Breakit har tagit del av. 

Diakrits nisch är att hjälpa fastighetsmäklare och byggbolag med att ta fram bilder till bostäder som läggs ut till försäljning. I grunden handlar det om att med hjälp av ny teknik förkorta tiden mellan det att en bostad läggs ut till försäljning och det att affären går i lås.

Diakrit har 300 kontrakterade frilansfotografer. Med bland annat drönare går det att som potentiell bostadsköpare att få en tydlig bild av bostaden utan att fysiskt behöva ta sig till adressen.

Diakrit har även skapat en VR-app som gör att användarna kan inspektera lägenheter som fortfarande bara finns på ritstadiet. Under 2016 kommer byggföretaget NCC att erbjuda alla potentiella köpare av nyproducerade bostäder den möjligheten. Redan nu finns tekniken på plats och Breakit har tidigare kunnat testa appen.

Och nu kliver alltså News Corp in och tar en majoritetspost i bolaget. 

"Vi är glada över att kunna välkomna Diakrit till News Corp i en deal som kommer att ge intäkter på sista rader", säger Michael Miller, styrelseordförande på News Corp Australia, som är en del av ett av världens största mediebolag, News Corp.

News Corp kontrolleras av mediemogulen Rupert Murdoch, och inom koncernen finns idag bland annat tv-jättar som Fox, Sky och Star och tidningsjättar som NY Post och The Sun.

Bolaget äger även ett stort antal medieplattformar kopplade till just bostäder och kommersiella fastigheter.

Enligt ett pressmeddelande kommer Pegroco få 140 miljoner kronor i samband med affären.

Bland ägarna av Diakrit finns förutom investmentbolaget Pegroco också SEB:s riskkapitaldel SEB Ventures, grundarna Dick Karlsson och Fredrik Bergman samt ledningen. Fram till idag har cirka 80 miljoner kronor investerats i bolaget.

Diakrit grundades 2001 av Fredrik Bergman, Dick Karlsson och Martin Fritze. Bolaget har idag över 450 anställda och kontor i Sverige, Danmark, Norge, USA och Thailand.

Läs mer