Sök

Stor kartläggning: Svenskarna som tjänar miljoner på Patreon

Mediepodden

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten

Krönikör

Intresset har exploderat sedan pandemin tog fart – här är svenskarna som täljer guld på Patreon.

30 miljoner kronor om året. Så mycket omsätter de 90 största svenska Patreon-kontona i Sverige, enligt Mediepoddens nya kartläggning. 

Det är en kraftig ökning på bara några år – och de senaste framgångssagorna har skapats under pandemin.

För de flesta svenskar är kanske Patreon okänt. Egentligen är det inte ens någon av världens större sajter eller tjänster. Idén är att vara en plattform för att kreatörer enkelt ska få betalt för sitt innehåll. Genom en betaltjänst och hosting kan användare skapa konto och sedan erbjuda fans ett stötta ekonomiskt och därmed låsa upp innehåll. Totalt finns 200.000 kreatörer och 6 miljoner fans. 

Av någon anledning har det alltså blivit särskilt stort i Sverige. Kanske började det med AMK morgon, ett gäng komiker som började sända morgonradio på internet och finansierade det med hjälp av Patreon redan 2015. Sedan dess är det framför allt frilansande komiker som använder det. Oftast för att få ekonomi i sin podcast. 

Men sedan har det hänt något. Idag finns nästan 100 svenska konton som har hundra patreons eller mer. Totalt omsätter de nästan 30 miljoner kronor om året, visar Mediepoddens kartläggning.

Mätt i antal patreons är det Youtubekanalen och musikern Wintergatan som är störst. Wintergatan fick sin claim to fame efter att han 2016 skapade en “marble machine”. Ett vansinnesprojekt där en stor maskin gjorde musik genom rullande kulor. Idag är det drygt 5.000 personer som stöttar honom med totalt nästan 20.000 dollar i månaden – allt för att han ska göra klart maskinen. Strax efter honom kommer Simone Giertz, med något färre antal patreons, men som totalt skänker mer pengar: Drygt 20 000 dollar i månaden drar Giertz in för att skapa “shitty robots”.

Marcus Leifby toppar pengalistan

Tittar vi istället på de med svensk publik så hittar vi till exempel Podden Snett inåt bakåt, med bland annat frilansande Sportbladetprofilen Marcus Leifby. Alla deras avsnitt publiceras bakom betalvägg, som blir tillgängliga för betalande medlemmar. Totalt har nästan 1.800 gjort det och tillsammans betalar de poddens skapare 2.700 dollar per avsnitt. Givet ett avsnitt i veckan blir det alltså nästan 100.000 kronor varje månad. Detta på en podd som startade bara för några månader sedan. 

Men mest tjänar podden Flashback forever. Det är både den svenska produktion som har flest Patreons (2428) och den som drar in mest pengar (13 480 i månaden). Även Gott snack, som startade sitt konto på Patreon för knappt ett år sedan och podden “Vad blir det för mord” är nystartade och ligger högt upp. Vad är det som har hänt just nu?

I Mediepodden pratar vi med Ina Lundström, som gör Flashback Forever, som på alltså ett halvår blivit en av Sveriges största och mest lönsamma poddar via Patreon. Hon berättar hur de tänker, varför de inte har någon betalvägg och om deras nya satsning på merch.

Du lyssnar på Mediepodden här - och hela topplistan finns på Mediepodden.se

Läs mer