8 smarta detaljer i nya elbilen Polestar 2

Jennifer Bonér

Svenska Polestar tar på allvar upp kampen med de globala jättarna när modell nummer 2 rullar ut från fabrikerna. Med en räckvidd på 470 km (WLTP) och två elmotorer som ger 408 hästkrafter erbjuder den fyrhjulsdrivna Polestar 2 en unik körupplevelse. Men det finns också en rad spännande funktioner som du kanske inte kände till.

1. Hey Google, infotain me

Polestar 2 är den första bilen i världen med ett integrerat infotainmentsystem från Android. Google inbyggt ger därmed tillgång till röststyrning via Google Assistent, kartor i Google Maps och Google Play Store. Om du loggar in på ditt Google-konto är det förstås dessutom förinställt med dina personliga preferenser. 

2. En pedal för allt

Bilkörning har sällan varit enklare än med Polestars ”one pedal drive”-system. Du behöver alltså bara använda en enda pedal – tryck ner den för att gasa och släpp för att bromsa. Faktum är att den regenerativa inbromsningen dessutom gör att batteriet laddas, vilket verkligen blir en win-win. Och jo, det finns en vanlig bromspedal också för nödsituationer.

3. Säkerhet på allvar

Polestar 2 har åtta airbags runtom i bilen som ska skydda dig och dina passagerare. Man har utvecklat ett Advanced Driver Assistance System (ADAS) som ger krock- varningar, körfältsassistans som styr tillbaka bilen in i körfältet och läser av trafikskyltar med hastighetsbegränsning. I taket finns en knapp som kopplar dig till Polestars dygnet runt-öppna support, samt en knapp som kopplar samtal direkt till din lokala SOS Alarm-tjänst. 

4. Öppna med foten

Polestar 2 är en enkel och praktisk vardagsbil med bagageutrymme på 405 liter. Som tillval kan du få en halvelektrisk dragkrok som klarar 1 500 kilo. Om du använder bilen som den genomsnittlige EU-medborgaren skulle du dessutom klara dig på ett fulladdat batteri i veckan. Ett kul litet lifehack är att du kan öppna bagageluckan med en fotsensor som sitter under bilen. Sjukt smidigt när du står där med tunga matkassar i novemberregnet. 

5. Kurvljus och skräddarsydd mysfaktor

Belysningsmässigt finns det flera spännande detaljer på Polestar 2. Vid kraftig inbromsning (eller om systemet misstänker att bilen bakom är på väg att braka in i dig) pulserar bromsljuset fyra gånger per sekund. Framlyktorna är uppbyggda av 84 LED-pixlar vardera, och kan anpassa sig efter mötande trafik. Dessutom ingår funktionen Active Bending Lights, som alltså gör att ljuset på ett behagligt sätt följer den kommande kurvan. Interiört då? Jo, där kan du faktiskt ställa in din personliga ljuspreferens. 

6. Sladdfri mobilladdning

Naturligtvis ska du slippa en massa onödiga kablar i bilen. I Polestar 2 har du tillgång till trådlös laddning av mobilen på en platta nedanför touchskärmen. Men OM du skulle vilja ladda med sladd är det USB-C som gäller – här finns två uttag fram och två bak. 

7. Himlen för mobila audiofiler

Det är lika bra att vara ärlig: för vissa av oss är ljudsystemet nästan det viktigaste på hela bilen. Och den mer ljudnördiga målgruppen får nu sin bekräftelse av Polestar 2, utrustad med ett premium Harman Kardon-system som får håren att resa sig. Dessutom använder man sig av den svenska mjukvarulösningen Dirac Unison för att automtiskt korrigera och optimera ljudkvaliteten i den svåra akustiska miljön som en bil utgör.

8. Hållbar interiör

Det mest framträdande i bilens interiör är klädseln på sätena som heter WeaveTech – ett vattenavvisande och veganskt material som hämtar inspiration från dykarnas våtdräkter. I den traditionella tillverkningsmetoden för björkfaner som används i bilinredningar behålls enbart trä med perfekt utseende och kapade bitar slängs. Polestars unika produktionsprocess utnyttjar råmaterialet mycket bättre och återanvänder träavfallet. 

Polestar 2 började levereras i somras. Bilarna, som är välutrustade i standardutförande, kostar från 659 000 kronor, innan avdrag för klimatbonus. Det ingår tre års fri originalservice och underhåll inklusive hämtning och lämning vid service. Förmånsvärdet för Polestar 2 beräknas till 2 360 kronor netto vid 55 % marginalskatt. 

LÄS MER: Nyfiken på ännu fler funktioner hos Polestar 2? Klicka här för att se och läsa mer 

Läs mer