Läskigt att starta eget? Så vågade hon ta steget: "Jag hade massa frågor i början"

Foto: Annie Anderberg

Jennifer Bonér

Översättaren Noelia Garasievich hjälper svenska bolag att pricka rätt med kommunikationen i spansktalande länder.
Att ha ett närvarande bollplank gjorde övergången från anställd till företagare enklare.
“Jag hade massa frågor i början: Hur hittar jag egna kunder? Hur ska jag bli bättre på att förklara värdet i det jag erbjuder?, säger hon.

Ni har utvecklat en app och den går som tåget. Den finns på svenska och engelska, och nu ska appen lanseras på fler språk på andra marknader där den också bör bli en succé. Men plötsligt går det trögt. Många laddar förvisso ner appen, men tar snart bort den. Ni kliar er i huvudet och undrar varför.

“Många lägger ner stora resurser på att ta fram copy på svenska och engelska, men kanske vänder de sig till bekanta eller använder maskinöversättning när de ska lansera deras tjänster eller varor på andra språk. Och då kan det gå fel, i värsta fall kan en dålig översättning skada varumärket”, säger egenföretagaren Noelia Garasievich som hjälper svenska företag med marknads- och företagskommunikation på spanska.

Hjälper startups med språket

Bland Noelias klienter finns allt från startups som behöver UX-copy till lifestyle- och designföretag som vill ha hjälp med SEO-anpassade kampanjer.

Efter att ha arbetat som bland annat läromedelsförfattare och projektledare startade hon 2017 ett eget företag som utöver översättningsarbete även erbjuder copywriting. Sedan tidigare var Noelia med i fackförbundet Unionen, men nu blev hon även medlem i Unionen Egenföretagare.

Läs mer om vad Unionen Egenföretagare kan göra för dig!

“Att gå från anställning till att driva eget är komplicerat, från en dag till nästa förlorar man trygghet och många förmåner. När jag blev egenföretagare gjorde jag en grundlig research för att hitta en aktör som gav samma trygghet som en anställning, och hittade allt hos Unionen Egenföretagare”, säger hon.

Bidrag till kompetensutveckling

Det var trygghet och ett bra försäkringspaket som fick Noelia att söka sig till Unionen Egenföretagare från början.

Men det som fått henne att stanna kvar är möjligheterna till affärscoaching, hjälp att ta fram hållbara digitala avtal, bidrag till kompetensutveckling och tillgång till starka nätverk.

“Jag hade massa frågor i början: Hur hittar jag egna kunder? Hur ska jag bli bättre på att förklara värdet i det jag erbjuder? Via Unionens affärscoach har jag fått hjälp med allt möjligt från dag ett. Jag kan alltid lyfta luren och boka ett samtal”, säger hon.

Som medlem i Unionen Egenföretagare får man kompetensbidrag på totalt 13.700 kronor under en femårsperiod. Noelia har använt hela beloppet på att vässa sina kunskaper inom copywriting, innehållskapande och digital marknadsföring. 

“Jag får aldrig stå still utan vill hela tiden utveckla mig och mitt företag. Att få bidrag till att gå kurser som visar tydligt att Unionen vet vad egenföretagare behöver och att de lyssnar på oss”, säger hon.

Läs mer om vad Unionen Egenföretagare kan göra för dig!

Läs mer