Misstänkt penningtvätt i SEB, hanterat suspekta transaktioner på 8,2 miljarder kronor

Misstänkt penningtvätt i SEB, hanterat suspekta transaktioner på 8,2 miljarder kronor

Foto: TT

Finwire / Breakit

Ny penningtvättskandal under uppsegling hos svensk storbank.

Storbanken SEB har mellan 2007 och 2016 hanterat suspekta transaktioner på 8,2 miljarder kronor. Det uppger SVT:s Uppdrag granskning på onsdagen.

Uppgifterna kommer från de så kallade misstankerapporterna i USA som läckt ut och identifierar totalt 17 000 miljarder kronor i misstänksamma transaktioner genom det internationella banksystemet.

Uppdrag granskning har i de läckta dokumenten identifierat 57 SEB-kunder som uppvisar tecken för misstänkt penningtvätt, varav majoriteten i Baltikum. Det är också upptäckt att SEB:s kunder har gjort affärer med ett ökänt brittiskt bolag som anmälts för att ha tvättat nio miljarder dollar i ett upplägg kallat den ”ryska tvättautomaten”.

”Delar av pengarna i den ryska tvättomaten misstänks komma från korrupta ryska politiker och organiserad brottslighet”, skriver Uppdrag granskning på SVT:s hemsida.

Uppdrag Granskning har gjort granskningen tillsammans med det internationella journalistnätverket ICIJ och den baseras på läckta dokument från amerikanska finanspolisen Fincen. 

Även det Breakit-bekanta bolaget Neo4j har ett finger med i den stora granskningen. Precis som i Panama-läckan har man samarbetat med jornalistnätverket, som använder sig av bolagets teknik för att analysera och koppla ihop den stora mängd information som finns i läckan.

Läs fler artiklar
LÄS MER