Musks nya mål för Tesla – ska bygga dubbelt så många bilar som Volkswagen

Tesla Transport
Musks nya mål för Tesla – ska bygga dubbelt så många bilar som Volkswagen

Elon Musk, vd och grundare Tesla. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Siktar högt.

Tesla har rusat på börsen det senaste året och på tisdagskvällen gav den karismatiske grundaren Elon Musk en ny prognos på hur många bilar som bolaget ska producera. 

Runt en halv miljon fordon räknar bolaget med, en ökning med omkring 30 procent jämfört med förra året. Det uppger CNBC.

Men som vanligt med Elon Musk siktar han betydligt högre än så. Till Wall Street Journal säger han att målet på sikt är att tillverka 20 miljoner fordon per år. 

Billigare elbil inom 3 år

Musk offentliggjorde också planer på att inom tre år börja sälja en helt självkörande elbil för bara 25 000 dollar, motsvarande drygt 223 000 kronor.

På en fråga från en av aktieägarna om varför inte priset kan sänkas mer än så svarade Musk att vinstmarginalerna är tunna redan som de är. En ytterligare sänkning av priset skulle leda till att Tesla skulle börja visa röda siffror.

Under årsstämman och batteridagen bekräftade Tesla också att man tillverkar egna battericeller som ska förbättra räckvidden för dess bilar med över 50 procent. Musk flaggade dock för att det kan ta tre år att fullt ut att nå de kostnadsreduceringar som man siktar på inom batterier.

Läs fler artiklar
LÄS MER