Nu har Synsams e-handel legat nere i en vecka – vad händer egentligen?

Synsam e-handel
Nu har Synsams e-handel legat nere i en vecka – vad händer egentligen?

Caroline Englund

Reporter

Optikerkedjan Synsams e-handel ligger fortfarande nere och enligt norska NRKbeta har hackare tagit på sig attacken.
Synsam vill däremot inte kommentera några detaljer.

"Synsam upplever för tillfället driftstörningar."

Det meddelandet möter den som just nu surfar in på optikerjätten Synsams sajt och e-handel, som nu har legat nere i en veckas tid.

Men exakt vad driftstörningarna beror på har Synsam inte velat gå in på, förutom att det handlar om "någon form av virus."

Nu kommer det uppgifter om att det kan röra sig om någon form av hackerattack. Under gårdagen skrev norska NRKbeta, en techsajt som är en del av public service i Norge, att de tagit del av ett meddelande riktat mot Synsam via en blogg på Darknet som indikerar detta. “Alla nätverk är låsta och det inkluderar säkerhetskopior, kontakta oss för att få tillgång till nätverken igen”, skriver aktören.

Men Synsams presschef Jenny Fridh vill inte kommentera uppgifterna från NRKbeta.

“Vi fokuserar på att lösa situationen. Då vi har en pågående utredning vill vi inte spekulera i vad störningarna beror på”, skriver hon i ett mejl till Breakit.

Hon svarar heller inte på frågan om vilka ekonomiska konsekvenser driftstörningarna får för Synsam.

“Samtliga butiker har hållit öppna under störningarna. Sedan igår måndag fungerar samtliga butikers kassor, betalningar och synundersökningar. Hemsidorna arbetar vi på för att få upp så snart som möjligt”, skriver hon. 

Synsam ägs av det internationella riskkapitalbolaget CVC och har varit på väg mot börsen de senaste åren. Noteringen lades dock på is förra sommaren bland annat på grund av börsturbulens i spåren av handelskriget mellan USA och Kina. 

Vet du mer? Tipsa gärna mig på caroline@breakit.se.

Tipsa

Vet du mer? Kontakta Breakit

Läs fler artiklar
LÄS MER