Högsta tillväxten någonsin för e-handeln i Sverige – växte 49 procent i andra kvartalet

Postnord e-handel
e-handel

Foto: Unsplash

Finwire / Breakit

E-handeln har exploderat i spåren av corona-viruset.

E-handeln har fått en rejäl skjuts när myndigheterna har uppmanat oss att stanna hemma och nu visar siffror i Postnords senaste E-barometer att näthandeln växer rekordsnabbt.Under det andra kvartalet växte e-handeln med 49 procent, vilket är rekord. Helåret 2020 beräknas slå alla tidigare rekord. 

"Det är inte oväntat att andelen som e-handlar ökar successivt, men att tio procentenheter fler bland de äldsta konsumenterna skulle börja e-handla, det hade vi inte kunnat förutspå", säger Carl-Fredrik Teder, detaljhandelsanalytiker på Postnord i rapporten.

"Mer än varannan person i gruppen 65-79 år uppgav att de börjat handla nya typer av produkter på nätet, på grund av pandemin."

Totalt har 77 procent av svenska befolkningen e-handlat någon gång i månaden under kvartalet. Störst ökning var i den äldsta åldersgruppen.

Höjer helårsprognosen

Postnord höjer nu sin helårsprognos till en tillväxt på 33 procent från tidigare 11 procent.

"Vi baserar vår nya prognos på att vi har två kvartal bakom oss med 16 respektive 49 procents tillväxt, samt på tydliga signaler från våra konsumentundersökningar om att tredje kvartalet kommer bli något lugnare än kvartal två", säger Carl-Fredrik Teder.

Sista kvartalet blir såklart avgörande, med Black Friday och julhandeln. Men givet att oron för viruset inte ökar på nytt så bedömer vi att tillväxten snarare ligger kvar på tredje kvartalets nivå."

Läs fler artiklar
LÄS MER