Microsoft köper Zenimax Media för 66 miljarder – spelutvecklare från Uppsala ingår i affären

Microsoft Bethesda spel
Microsoft köper Zenimax Media för 66 miljarder – spelutvecklare från Uppsala ingår i affären

Phil Spencer, chef för Xbox. Foto:TT / Press

Finwire / Breakit

Microsoft slår till med sitt hittills största förvärv inom spelbranschen.

Den amerikanska techjätten planerar att förvärva Zenimax Media, som är moderbolag till Bethesda Softworks, för 7,5 miljarder dollar i kontanter. Det gör köpet till ett av de största i spelvärlden någonsin.

I svenska kronor blir det ungefär 66,5 miljarder kronor enligt dagens växlingskurs. Det meddelar Microsoft själva i ett pressmeddelande.

Som jämförelse kan nämnas att Activision Blizzard köpte svenska King för 5,9 miljarder dollar 2015 i en uppmärksammad affär.

Svenskt bolag ingår i affären

Bethesda är en av de största privatägda spelutvecklarna i världen och ligger bakom spelserier som Elder Scrolls och Fallout. Zenimax äger även flera andra studios runt om i världen vilket kommer ge Microsofts Xbox-verksamhet ett tillskott.

I bolaget ingår bland annat Uppsala-baserade Machine Games som på senare år har utvecklat de populära Wolfenstein-spelen. Totalt har Zenimax över 2.300 anställda.

Microsoft släpper sin nya generation av Xbox-konsoler i november. Den största speltiteln, Halo Infinite, har dock försenats till nästa år och därmed har antalet exklusiva spel till Microsofts konsollansering varit få.

I köpet ingår även två utvecklare som har utvecklat spel exklusiva till konkurrenten Sonys lansering av Playstation 5. Vad som kommer att hände med de titlarna framöver framgår däremot inte.

Läs fler artiklar
LÄS MER