Investerare betygsätts på nätet, brandkris på Breakits event – och miljardbolag mot börsen

Breakit off the record Off the record
Investerare betygsätts på nätet, brandkris på Breakits event – och miljardbolag mot börsen

Breakit

Utdragna ägarstrider, svettiga riskkapitalister och snabbväxande e-handlaren till salu – igen.

Här är veckans hetaste skvaller i Off the record. Håll till godo!

Veckans svettigaste: Pär-Jörgen Pärson

Northzone-partnern Pär-Jörgen Pärson är normalt inte särskilt orolig av sig men kanske är det annorlunda nu. Vare sig han, Staffan Helgesson, Sophia Bendz, Niklas Zennström eller någon av de andra stjärninvesterarna är ännu så länge rankade på sajten vcguide.co som vi sprang över i veckan. Men det är nog bara en tidsfråga innan också de anonymt rankas och betygssätts av sajtens användare. Så här kan det låta när investerarnas rankas från 1 till 10: 

“Best avoided. His personality isn’t suited towards venture capital”, “People always reveal their true colors when they are asked to actually do something helpful instead of just talk/tweet”. 

Det är både underhållande och ångestframkallande läsning. Extra jobbigt blir det när investerarna som fått dåliga betyg ska gå in och försvara sig. Vi lovar att hålla utkik efter “svenska” recensioner. 

Veckans huggsexa: Sofia Holgers och Rikard Hjelm

I veckan blev det klart att Collector säljer av sina startup-aktier till NFT Ventures, i en deal som bär drag av internaffär eftersom både Collector och NFT förvaltas av samma personer (och portföljerna har närmast varit spegelbilder). Nu spekulerar Breakits källor i att nästa steg blir en upprensning bland innehaven: Vissa bolag kan säljas av för att få loss pengar – i andra kanske NFT till och med vill öka. Ett av NFT:s bolag där det verkar vara huggsexa om aktierna just nu är Nordkap, som levererar finansiella tjänster till fastighetsbolag. “ALLA vill köpa aktier”, säger en av våra uppgiftslämnare som spår Nordkap en ljus framtid.

Veckans what? – Konrad Bergströms investering i en kemifabrik

Konrad Bergström.

Zound Industries-grundaren Konrad Bergström har lagt ägarstriden bakom sig och lägger nu all sin tid på elbåtsbolaget X Shore. Han har därför inte riktigt tid att göra några ängelinvesteringar. Men en handfull har det trots det blivit. Den mest otippade kanske är en kemifabrik i Schweiz. Bolaget heter Soeder och gör tvål på ett naturligt sätt. “Grundaren är en kille som gjorde min första hemsida 1997, så det var så det kom till. Det går extremt bra för dem nu, de har bland annat fått ett avtal med Swiss air”, säger han. Det han annars tittar efter är samhällsnytta och hållbarhet. “Men det måste finnas en affär också. Jag är intresserad av affärer”, säger han till Off the record. 

Veckans mest utdragna: Tommy Jacobsons nya ägarstrid

Andreas Bladh och Tommy Jacobson.

I början av året kunde vi avslöja att techprofilen Tommy Jacobson hamnat i en ny ägarstrid, kopplat till hans riskkapitalbolag Zenith. Andreas Bladh, tidigare vd och ägare i Zenith Group, har ilsknat till rejält och stämt bolaget. Historien är invecklad men kretsar bland annat kring en avveckling inom bolagsgruppen, som Andreas Bladh anser gått felaktigt till, och vill att beslutet hävs. Huvudrollsinnehavarna har varit förtegna om bråket – men det pågår fortfarande i allra högsta grad. Färska handlingar visar att tingsrätten precis kallat parterna till huvudförhandling för att avgöra fejden, och datum är satt till mitten av februari nästa år. “Parterna är överens om att låta tingsrätten pröva ärendet” kommenterar Andreas Bladh till Off the record. Tommy Jacobson verkar i sin tur inte nämnvärt bekymrad. “Jag har ingen koll på detta”, hälsar han. 

Veckans andra chansen: Henrik Zadig

Redan för två år sedan ryktades det om en börsnotering av den snabbväxande e-handlaren Pierce som bland annat säljer MC-prylar på nätet. De nuvarande ägarnas prisförväntningar var dock lite väl höga då och planerna lades på is. Men nu är marknaden glödhet för e-handlare och Pierce med vd Henrik Zadig i spetsen är redo för ett nytt försök. Tillväxten i år ligger på runt 30 procent och skulle Pierce värderas som e-handelsbolagen på börsen så kommer prislappen på Pierce bli 2 till 3 miljarder kronor. Stalltipset är att någon typ av försäljning sker under första kvartalet nästa år.

Veckans fulspelare: Anonym

I tisdags kom nyheten att Klarna gjort en nyemission där hela bolaget värderades till nästan 95 miljarder kronor. Redan en vecka tidigare läckte uppgifter om värderingen ut i media och då tog en svensk mäklare chansen. Enligt Börspodden, som brukar ha örat nära marknaden, kontaktade mäklaren flera mindre aktieägare i Klarna och “erbjöd” sig att köpa deras aktier. Med hänvisning till corona så argumenterade mäklaren för att priset skulle motsvara den värdering som gjordes vid den senaste rundan, det vill säga 50 miljarder kronor. Eller hälften av det pris som i det här läget redan var spikat. Inte ett särskilt snyggt sätt att försöka göra en snabb tradingvinst. Händelsen visar också riskerna med att handla med onoterade aktier – läge att uppdatera sig på riskerna via denna kartläggning!

Veckans mest lösningsorienterade: Shefali Roy

Vad hade du gjort om ditt hus började brinna och det bara var en timme kvar tills du ska tala på ett event? Precis det hände nämligen Shefali Roy, expert på compliance med tidigare toppositioner på bland annat Stripe och Goldmann Sachs som skulle vara med på Breakits Future of credit.

Hon fann sig dock snabbt och försökte lösa situationen genom att ta sig till ett kafé. Breakits eventansvariga tyckte dock att hon skulle koncentrera sig på sitt hus och hon slapp medverka.

Veckans räddare i nöden: Elin Helander

Med tanke på ovan uppkomna situation blev det naturligtvis en lucka i det späckade programmet på Future of Credit. Men det löste Elin Helander på fintech-bolaget Dreams snabbt. Med bara en timmes varsel hoppade hon och gjorde en dragning om beteende-ekonomi och hur hjärnan funkar. 

Riktig guldstjärna till Elin från Breakit-teamet.

Läs fler artiklar
LÄS MER