Apple lanserar nytt paket – Spotify kräver åtgärder

Spotify Apple
Apple lanserar nytt paket – Spotify kräver åtgärder

Daniel Ek och Tim Cook. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Towe Boström

Reporter

Uppmanar till snabbt agerande mot Apple.

Under gårdagen lanserade Apple en rad nya nyheter. Utöver de klassiska produkterna presenterades även ett erbjudandet Apple one, som samlar Apples tjänster i ett paket. Det handlar exempelvis om att kunna ta del av musik- och videotjänster och Icloud-lagring för ett samlat månadspris. Det billigaste abonnemanget kostar 14,95 dollar i månaden och innefattar musik, tv och lagring. För några tior till kan en hel familj dela på tjänsterna. 

Anklagas för att missbruka sin ställning

Det här var något som fick Spotify att reagera och höja rösten om att Apple missbrukar sin dominerande marknadsposition och missgynnar konkurrenter. Apple Music är ju en direkt konkurrent till Spotify.

”Vi uppmanar konkurrensmyndigheter att snabba agera för att begränsa Apples konkurrenshämmande beteende, som annars kommer att orsaka oersättlig skada för utvecklare och hota vår kollektiva frihet att lyssna, lära, skapa och kommunicera”, sa Spotify i ett uttalande, enligt Reuters. 

Apple hävdar att deras erbjudande inte hindrar användare från att använda och upptäcka andra tjänster utan menar att det är ett sätt för dem att erbjuda sina kunder Apples produkter på ett enklare vis.

Apple och Spotify har varit i luven på varandra länge och den svenska streamingjätten har bland annat anmält Apple till EU för konkurrensbrott.Spotify har också uttryckt stöd för Fortnite-skaparen Epic Games som just nu ligger i en konflikt med Apple.

Läs mer

EU:s besked efter Spotifys anmälan: Apple bryter mot konkurrenslagarna

Spotify anmäler Apple till EU – här är Daniel Eks kravlista

Spotify-grundaren Martin Lorentzons 9 bästa tips för att lyckas som entreprenörer

Läs fler artiklar
LÄS MER