Sök

Tusen personer tvingas lämna Handelsbanken – tar bort nästan hälften av kontoren

HandelsbankenDigitalisering

Carina Åkerström, vd Handelsbanken.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Ska ta bort 180 kontor.

Antalet digitala banktjänster har vuxit lavinartat de senaste åren och i takt med det har bankkontor efter bankkontor bommat igen.

En bank som har gått emot strömmen är Handelsbanken som har haft som uttalad strategi att öppna fler bankkontor. 

Men nu drar av de i svångremmen och stänger nästan hälften av sina kontor. Totalt kommer cirka 1.000 personer att tvingas lämna när banken drar ner antalet kontor från 380 till 200 vid slutet av 2021. Det skriver banken i ett pressmeddelande.

Handelsbanken kommer att reservera en kostnad på 1,5 miljarder kronor under fjärde kvartalet för åtgärderna.

Lägger 1 miljard på digital utveckling


Samtidigt ska banken satsa totalt en miljard kronor på IT-investeringar de kommande två åren för att "nå en ny nivå i sitt digitala kunderbjudande".

Åtgärderna ska bidra till att koncernens samlade kostnadsnivå vid utgången av 2022 ska uppgå till cirka 20 miljarder kronor, baserat på 2020 års valutakurser, före eventuella avsättningar till Oktogonen. De kostnadsminskningar som krävs för att nå dit beräknas innebära att koncernens intäkter minskar med cirka en miljard kronor.

Vidare framgår att styrelsen i Handelsbanken beslutat att inte kalla till extra bolagsstämma i år för att besluta om utdelning, med hänsyn till den fortsatta osäkerheten som råder till följd av pandemin.

"Styrelsen avser i sedvanlig ordning att lämna sitt förslag till utdelning i samband med offentliggörandet av bokslutskommunikén för 2020", skriver Handelsbanken.

Läs mer