Embracer Group köper holländska Vertigo Games – för över en halv miljard

Embracer Group spelbranschen
Embracer Group köper holländska Vertigo Games – för över en halv miljard

Lars Wingefors, grundare av Embracer Group. Foto: Press/Unsplash

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Värmländska speljätten fortsätter köpa bolag.

För en dryg månad sedan, i samband med en urstark kvartalsrapport, köpte Lars Wingefors Embracer Group hela åtta bolag i en affär där man totalt betalade över 1 miljard.

Nu är det dags igen. I ett pressmeddelande berättar Embracer att de, via dotterbolaget Koch Media, köper holländska Vertigo Games för 50 miljoner euro, motsvarande strax över 500 miljoner kronor.

Vertigo Games är baserade i Rotterdam och är specialiserade på vr-spel. Bolagets största spelsuccé hittills är ett Arizona Sunshine där fyra spelare ska samarbeta för att skjuta zombies. Bolaget grundades 2008 och har 50 anställda, varav 37 arbetar som utvecklare.

"Vi tycker att det nu är rätt tidpunkt för att accelerera och i Koch Media och Embracer har vi hittat den perfekta partnern att göra det tillsammans med”, säger Richard Stitselaar, vd för Vertigo Games.

Köpesumman kan stiga

De 50 miljoner euro som Embracer betalar för bolaget kan stiga med ytterligare 65 miljoner euro  om Vertigo uppfyller vissa ekonomiska villkor.

”Jag är säker på att vi bara är i början av den tekniska utvecklingen av VR och vad den erbjuder spelare över hela världen", säger Klemenz Kundratitz, vd på Koch Media. 

"Vi är glada över att få in ledande VR-experter i koncernen i och med förvärvet av Vertigo Games. Tillsammans kommer vi att förflytta gränserna för VR-spel ytterligare, genom att kombinera vårt starka globala utvecklings- och förläggarnätverk med deras specialiserade VR-spelkompetens.”

Embracer Group hette tidigare THQ Nordic och grundades av Lars Wingefors 2011. Bolaget utvecklar och förlägger PC- och konsolspel och har idag 31 interna studios med fler än 3500 medarbetare.

Läs fler artiklar
LÄS MER