Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Northzone om Klarnas jättevärdering: "Jag tror att resan bara har börjat"

Hans Otterling, partner på Northzone. FOTO: SARA LINDH.

Ser stor potential i fintech-jätten.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Den svenska betaljätten Klarna dundrar fram på fintech-marknaden och när bolaget under morgonen släppte nyheten om att de tar in 650 miljoner dollar, så fick säkerligen värderingen en del att höja på ögonbrynen. Totalt värderades Klarna till 10,65 miljarder dollar, vilket gör att värderingen i svenska kronor landar på 93 miljarder kronor och att bolaget samtidigt blir det femte högst värderade fintech-bolaget i världen. 

Av pressmeddelandet från Klarna framgick också att flera svenska investerare var en del av rundan. Både Northzone och Bonnier deltog genom att köpa aktier från befintliga ägare.

Hans Otterling, partner på Northzone, vill inte säga hur stor deras investering i Klarna är, utöver att det är deras största investering i den sjunde fonden. Angående värderingen så menar han att bolaget egentligen inte är så högt värderat. 

“Det är bara att titta på aktörer som Afterpay och Paypal och gör sedan ett snabbt överslag på måtten på Klarna. Jag skulle säga att det faktiskt är en låg värdering på bolaget”, säger han och fortsätter.

“Visst det är mycket pengar, men om du jämför med Klarnas tillväxt och potential, där de verkligen har kommit igång i USA och England. Vi ser att det här är en attraktiv investering.”

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski har tidigare meddelat att en börsnotering kan komma att ske inom 1-2 år. För Northzone är det däremot inte något man fokuserat allt för mycket på.

“Börsnotering eller inte. Vi är långsiktiga. Precis som vi var när Spotify gick till börsen. Det var inte så att vi sålde det första vi gjorde där, eller med Kahoot för den delen som också är ett börsnoterat bolag. Vi vill vara kvar så länge som vi ser en värdeutveckling”, säger Hans Otterling.

Hur ser du på Klarnas utveckling?

“Marknaden är enorm, the sky is the limit. De har några miljoner användare av sin app i USA som är en enorm marknad, utöver vad de kan växa i Europa också. Jag tror att resan bara har börjat faktiskt.”

Även Bonnier har under tisdagsmorgonen kommenterat sin investering i Klarna.

“Vi har följt Klarna nära över flera år som nöjda kunder i framgångsrika samarbeten där vi har fått en genomgående förståelse för Klarnas potential och unika kunderbjudande. Vi är glada över möjligheten att få investera i Klarna och att få hjälpa Sebastian och hans team att växa affären ytterligare”, säger Erik Haegerstrand, vd på Bonnier Group.

Läs mer