Josef Fallesens nya satsning – vill ersätta mejl med korta videoklipp

VaamVideo

Teamet bakom Vaam. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

"Behövs vassare verktyg".

Techprofilen Josef Fallesen, bland annat känd från Businesspodden, är en av grundarna bakom den nya videokommunikationsbolaget Vaam. Namnet är en förkortning av “video as a message”, vilket i sin tur förklarar vad tjänsten egentligen gör för något. Korta videomeddelanden som ska vara enkla att skicka som ett meddelande.

“Jag kom på idéen till Vaam under corona-våren. Att kommunicera och förklara något via textmeddelande eller mejl tar lång tid, är ofta väldigt stolpigt och kan lätt missförstås. Samtidigt som telefonsamtal eller videomöten är svårt att få till när alla har mycket att göra. Jag ville ha en ny lösning som gav mig uttrycksmöjligheten och snabbheten av video, men med bekvämligheten av ett meddelande” säger Josef Fallesen.

Enkelt förklarat så fungerar tjänsten genom ett tillägg i Chrome--webbläsaren som låter användarna kan spela in sig själv och skärmen, sedan kan de max tre minuter långa klippen skickas som ett videomeddelande. I ett första skede ska tjänsten vara helt gratis att använda, men inom kort ska även en premium-version släppas.

Backas av tunga affärsänglar

Nu meddelar bolaget i ett pressmeddelande att de har tagit in “miljonbelopp” i en ny investering från ett antal affärsänglar. Hur mycket pengar det rör sig om i reda siffror är inget som Josef Fallesen vill avslöja, däremot står det klart att pengarna kommer ifrån Christian Gaiser och Joachim Hedenius, medgrundare av KRY, liksom Mentimeter-grundarna Niklas Ingvar och Johnny Warström.

“När kommunikation på arbetet i allt större utsträckning sker online behövs vassare verktyg för att göra den så effektiv som möjligt. Med sin tjänst för att enkelt skapa och dela videoinspelningar har Vaam lyckats med det. Jag är väldigt imponerad av hur långt teamet kommit redan nu och ser fram emot att följa hur produkten kommer påverka hur människor arbetar och kommunicerar.” säger KRY-grundaren Joachim Hedenius.

Utöver Josef Fallesen finns också medgrundarna Gohar Avagyan som ansluter efter sin tid på Klarna och Hampus Persson, tidigare teknikchef på Docly, med i satsningen.

Läs mer