Tungviktarna hoppar av Readly – "Naturligtvis besvikna"

ReadlymagasinMedia

Maria Hedengren, vd Readly. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Börsaktuella Readly riskerar att tappa två tunga förlag när både Aller Media och Bonnier har meddelat att de inte tänker förlänga sina avtal med bolaget.

Förlagen Aller Media och Bonnier News kommer inte längre att erbjuda sina tidningar genom magasintjänsten Readly. Det framgår av ett pressmeddelande från det börsaktuella techbolaget. 

“Vi är naturligtvis besvikna eftersom våra läsare uppskattar de berörda magasinen, men den här händelsen accentuerar också styrkan i att ha 800 förlagspartners vilket är en viktig del av vår strategi”, säger Readlys vd Maria Hedengren och fortsätter:

“Vi är beslutna att fortsätta dialogen med Aller och Bonnier. Vi hoppas hitta en lösning för att säkerställa att våra kunder utan avbrott kan fortsätta att ta del av dessa tidningar på deras föredragna plattform".

Readly meddelade nyligen att bolaget ska noteras på Nasdaq Stockholm den 17 september. Enligt pressmeddelandet påverkas inte de planerna. Där framgår också att de investerare som inför börsintroduktionen lovat att gå in med 390 miljoner kronor i en nyemission står fast vid det.

Avtalet med Aller löper ut i mars 2021 meddelar Readly, samtidigt som avtalen med Bonnier förväntas löpa ut vid olika datum fram till och med den andra halvan av 2021. Därmed försvinner också de Bonnier-relaterade tidningarna vid olika tidpunkter om avtalen inte förlängs.

Bland förlagens tidningar återfinns bland annat Expressen, Elle och Svensk Damtidning. Totalt utgör titlarna från de två förlagen 3,8 procent av Readlys totala innehåll och 30,1 procent av utbudet på svenska, enligt bolagets egna siffror. Vad gäller användarna så påstås 0,9 procent av den globala kundbasen och 5,4 procent av den svenska diton läsa de tidningar från de förlagen.

"Efter noggrant övervägande av den potentiella effekten av borttagandet av innehållet från Aller och Bonnier anser Readlys ledning och styrelse att det inte skulle få en väsentlig inverkan på Bolagets långsiktiga finansiella mål om detta innehåll togs bort", skriver Readly i pressmeddelandet.

Läs mer