Sök

Microsoft får nobben av Tiktok

MicrosoftOracleKina

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Tiktoks ägare Bytedance uppges ha kommit överrens med amerikanska Oracle.

Techjätten Microsoft kommer inte att köpa det sociala mediet Tiktoks amerikanska verksamhet. Det meddelade bolaget i ett uttalande under söndagen och hänvisade till ett beslut från Tiktoks kinesiska ägare Bytedance.

”Bytedance har idag meddelat oss att de inte tänker sälja Tiktoks amerikanska verksamhet till Microsoft. Vi är övertygade om att vårt förslag hade varit bra för Tiktoks användare, samtidigt som det skyddat nationella säkerhetsintressen”, skriver Microsoft själva i ett uttalande på sin blogg.

Enligt NBC News är det istället Oracle och Bytedance som ska ha nått en uppgörelse. Hur avtalet mellan de båda parterna ser ut är däremot inte känt i dagsläget, men ska inte röra sig om ett regelrätt uppköp utan istället handlar det om någon form av tekniksamarbete.

Bakgrunden till affären är att Donald Trump vill förbjuda den kinesiska appen Tiktok i USA – såvida appen inte får amerikanska ägare.Det finns en oro över att Bytedance skulle kunna lägga data om amerikanska medborgares data till den kinesiska regimen, något som det kinesiska bolaget själva nekar.

Läs mer