Svenska padeljätten Matchi köper Backhandsmash: "Ser stor potential"

MatchiPadel

Daniel Ekman, Matchi

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Matchi.se, som är en plattform där man kan boka padel, växer i raketfart. Nu köper bolaget upp Backhandsmash som är Sveriges största digitala serie- och gruppspelssystem för sporten.

Padel har de senaste åren seglat upp som techstjärnornas favoritsport. Men många nöjer sig inte med att bara spela då den relativt nya racketsporten visat sig vara en lönsam business. 

Några som satsar på padelaffärer är spelmiljardären Henrik Persson Ekdahl som investerat i bokningssystemet Optimizer, Izettle-grundaren Jacob de Geer som just nu bygger en padelhall i Stora Wäsby, Zlatan Ibrahimovic som ligger bakom Padel Zenter i Årsta och artisten Måns Zelmerlöw som tillsammans med före detta tennisproffset Jonas Björkman driver PDL Padelcenter i Frihamnen.

Matchi.se grundades av Daniel Ekman 2012.

“Bolaget startades på grund av en personlig drivkraft – det var svårt att hitta folk att spela med och svårt att hitta tider. Jag blev frustrerad och ville förbättra och förenkla”

Har vuxit i raketfart

2012 var padel en ny sport i Sverige men intresset för racketsporten har växt och de senaste åren har hajpen varit total.

Matchi.se som främst tjänar pengar genom avtal med de många hallarna som just nu byggs i snabb takt har växt i rekordfart de senaste åren.

Bolaget har gått från 7 till nästan 30 miljoner i omsättning på tre år.

“När det kommer till resultatet så satsar vi alltid på att gå plus minus noll. Vi investerar allt i produkten och försöker göra den bättre”, säger Daniel Ekman till Breakit.

Matchis app finns idag i åtta länder och har 650.000 anslutna användare. Det fylls dessutom på med cirka 30.000 användare i månaden.

Genom förvärvet av Backhandsmash hoppas han kunna ge ännu mer mervärde till kunderna.

“Vi ser hur stor del av sin tid kunderna lägger på att administrera seriespel så det här kan ge dem ett värdefullt mervärde”, säger Daniel Ekman.

Backhandsmash omsatte 373.000 kronor 2019 och gjorde en vinst på 234.000 kronor 2019. Vad Matchi betalade för förvärvet är hemligt men på frågan om det är handlar om 3 eller 10 miljoner svarar Daniel Ekman att det är närmare 3 miljoner. Backhandsmash grundare kommer framöver att jobba med Matchi.se.

Hoppas att det kan växa snabbt

Daniel Ekman ser stor potential för tillväxt framöver och han tror att det anledningen till att många satsar pengar i sporten är att det helt enkelt är lönsamt.

“En padelbana tar klart mindre yta än en tennisbana men det kostar mer att spela. Samtidigt är det en kul och beroendeframkallande sport. Acceptansen för priset kom av att det från start sattes i kombination med att man oftast är fyra på banan, det hade varit svårare att chockhöja priset på befintliga racketsporter”, säger han.

Planen framåt för Matchi.se är att fortsätta växa och utveckla sin produkt.

“Vi får förfrågningar från hela världen och kommer snart gå in i ett par länder till varav ett väldigt spännande. Men när vi går in i ett land vill vi göra det noga och ordentligt”, säger han.

Läs mer