Irans ungdomar har tröttnat – ska undvika moralpoliser med ny app

Gershad Iran
Irans ungdomar har tröttnat – ska undvika moralpoliser med ny app

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

En grupp unga iranska utvecklare har tagit fram en app som gör det möjligt att undvika Irans moralpolis Ershad, som ser till att folket följer landers konservativa lagar.

Den iranska myndigheten Ershad ansvarar bland annat för att se till att invånarna i landet följer Irans konservativa regler, som baseras på "muslimsk sedlighet och moral”. 

Rent konkret innebär det att moralpolisens mobila enheter, som åker runt i skåpbilar i städerna, exempelvis kan stoppa, gripa och åtala kvinnor som klär sig på ett felaktigt sätt.

Detta har nu fått en grupp unga app-utvecklare i landet att reagera på ett högst innovativt sätt, rapporterar BBC.

Tillsammans har gruppen utvecklat en app som heter ”Gershad” (”Get around Ershad”), som gör det möjligt för användarna att tillsammans identifiera var moralpolisen håller hus i realtid. Om exempelvis flera personer samtidigt pinpointar var en kontroll är utplacerad så varnar appen alla användare för den positionen. Ju fler som varnar – desto starkare symbol på kartan (se nedan).

För att dra någon form av parallell till den svenska vardagen skulle det kunna jämföras appen Biljettkoll, där personer som vill ”planka” i kollektivtrafiken kan hjälpas åt att informera om var kontrollanter finns utplacerade.

På deras sajt förklarar gruppen syftet med appen på följande sätt:

”Varför ska vi förnedras för vår uppenbara rätt att själva få välja vilka kläder vi vill ha på oss? Sociala medier och hemsidor är fyllda av bilder på oskyldiga kvinnor som har blivit misshandlade på grund av Ershads agenter.”

Enligt Gershad fick tre miljoner iranska medborgare varningar från den Ershad-polisen under 2014.

Appen har efter lanseringen blivit en stor snackis i iransk social media.

Nyfiken på Irans techscen? Läs mer här.

Läs fler artiklar
LÄS MER