En halv miljard i potten – men vill jag verkligen bli bidragsberoende?

Lundells vecka
En halv miljard i potten – men vill jag verkligen bli bidragsberoende?

Kultur- och medieminister Amanda Lind och Stefan Lundell.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell slits mellan höga ideal, girighet och ren lättja.

10 miljoner kronor.

Så mycket (killgissar) jag att Breakit förlorat hittills i förlorade intäkter på grund av regeringens beslut att delvis stänga ner samhället.

Jag ifrågasätter inte deras beslut utan konstaterar bara fakta. Och nu är det äntligen payback time.

Kulturminister Amanda Lind öser en halv miljard kronor över Breakit och andra svenska nyhetsmedier i stöd. 

Normalt är jag en hyggligt övertygad marknadsliberal men i veckan kastade jag allt sådant där politiskt tankegods över bord. Jag kastade mig istället med liv och lust in i det statliga bidragsträsket. Här skulle jag roffa åt mig så mycket det gick till gagn för Breakits nyhetsjournalistisk.

Men ganska snart rann entusiasmen av mig. Det var när jag lite mer på djupet satte mig in i formalian kring bidragsförfarandet. 

För att komma ifråga för bidragsmiljonerna måste man alltså vara en nyhetssajt eller papperstidning. 

Spontant lät ju inte det som en jättestor utmaning med tanke på att vi trots allt har 8 anställda journalister som varje dag publicerar minst 25 artiklar. Dessutom har vi förärats några av Sveriges finaste priser för just vår nyhetsjournalistik.

Men det är inte sakuppgifter som det läggs någon vikt vid när regeringens bidrag ska fördelas. Nej, nej, självklart inte. Istället ska vi upprätta ett gigantiskt excel-ark där alla artiklar som vi publicerat under 2019 i detalj ska redovisas. Innehåll, rubriker, bilder, typ av artikel, länkar – allt, allt, allt ska in i detta galet långa excel-ark.

Ett snabbt överslag gav vid handen att det kommer ta veckor för att ens lyckas skaka fram alla uppgifter. Frågan är om vi kommer att hinna innan den relativt tajt uppsatta deadlinen?

Det var vid denna insikt som jag sakta, sakta började tveka om vi ens skulle ge oss in i detta bidragslotteri. Var det verkligen för detta jag varit med och dra igång Breakit? Att lägga veckor på helt hjärndött arbete istället för det som jag verkligen brinner för – journalistik och entreprenörskap.

Och till detta ska läggas ytterligare en dimension. Finns det en risk att vi bygger en organisation som är beroende av bidrag? 

Samtidigt handlar det om mycket pengar. 

Ingen vet men det skulle kunna handla om miljontals kronor. Pengar som vi kan använda till att skapa journalistik och bygga Breakit till ett robust bolag.

Det är nu fredag eftermiddag och jag tvekar fortfarande. Hur tycker du jag ska göra?

Trevlig helg!

PS. Vår reporter Johanna Ekström har lagt många dagar på att gräva ner sig i tech-miljardärernas intåg i exklusiva Djursholm där bland annat Spotify-grundaren Daniel Ek håller på att bygga en enorm villa – in och läs här!

Läs fler artiklar
LÄS MER